Íránská polovojenská revoluční garda zaútočila na americkou letadlovou loď + FOTO

Analytici tvrdí, že palba se ve skutečnosti objevuje blízko americké flotily dopravců třídy Nimitz, která se běžně nachází v regionu a běžně prochází napadeným Hormuzským průlivem. Zahrnuje i falešné stíhačky zaparkované na palubě.

Íránská polovojenská revoluční garda vystřelila z vrtulníku raketu namířenou na repliku letadlového dopravce ve strategické úžině Hormuz, informovala v úterý státní televize, která je zaměřena na vyhrožování USA při napětí mezi Teheránem a Washingtonem.

Podle íránských státních médií IRGC použila “balistické rakety na velké vzdálenosti se schopností zasáhnout dalekosáhlé agresivní plovoucí cíle”, uvedl zástupce velitele gardy Abbás Nilforoushan. Píše portál ZeroHedge.

Íránská organizace PressTV označila vrtačky s více větvemi za “masivní” – podle tvrzení je třeba zahrnout i vrtulníky, které útočí na simulovaného dopravce:

Podle Sepah News IRGC závěrečná fáze cvičení s kódovým označením Payambar-e A’zam (Velký prorok) 14 odstartovala v úterý přes země, vzduch a moře v obecné oblasti provincie Hormozgan západně od Hormuz. Průliv a Perský záliv.

Na manévrech se účastní několik jednotek divize námořnictva a letectva IRGC, jejichž součástí jsou rakety, lodě, drone a radary, a jsou určeny k cvičení útočných i obranných misí.

Loď při cvičení foto IRIB
Přejít nahoru