Su-27

Ruské stíhačky zachytily americké letadlo nad Černým mořem. Co tam dělaly?

Speciální síly protivzdušné obrany zaznamenaly americký letoun ve značné vzdálenosti od hranic a nepřetržitě jej sledovaly pomocí radarových kontrol. Za tímto účelem byly do vzduchu vyslány víceúčelové stíhačky Su-27.

„Ruské bojové letouny se přiblížily k leteckému cíli a označily jej za průzkumný letoun RC-135W Rivet Joint US Air Force. Poté letoun změnil kurz a zamířil pryč od ruských státních hranic,“ uvedla tisková služba.

Uvádí se, že hranice americké letadlo neporušilo.

Ve zprávě je zdůrazněno, že let ruských letadel byl proveden v souladu s mezinárodními pravidly pro využívání vzdušného prostoru.

Připomeňme, že v pořadí jde již o třetí podobný incident s americkými letadly nad Černým mořem v posledních dnech. Dne 26. června vzlétla do vzduchu stíhačka Su-30, aby zachytila hlídkové letadlo R-8A Poseidon, strategické průzkumné letadlo RC-135 a tankovací letadlo KS-135. Jen o tři dny později, dne 29. června, se P-8A Poseidon a RC-135 znovu přiblížily ruským hranicím.

Aktivita americké armády se navíc zvýšila i v dalších oblastech poblíž ruských hranic. V polovině června si nad Baltským mořem všimli bombardérů B-52H a ruská armáda v reakci na to vyslala do vzduchu letoun Su-27. O několik dní později už B-52H letěl nad Ochotským mořem. Doprovodily je ruské Su-30, Su-35 a MiG-31.

První místopředseda výboru pro mezinárodní záležitosti Rady federace Vladimír Džabarov, který se vyjádřil k akci americké armády, řekl, že ruské stíhačky jsou připraveny kdykoli zastavit let, dojde-li ke skutečné potřebě. Senátor rovněž upozornil na skutečnost, že frekvence těchto letů se zvyšuje se zhoršující se mezinárodní situací.

Průzkum u ruských hranic
Zahraniční letouny a drony pravidelně provádí průzkum u ruských hranic. Často jsou vidět nad Baltským mořem, v oblasti Krymu a Krasnodarského kraje, stejně jako v blízkosti ruských základen v Sýrii. Jen za poslední týden ruská armáda zaznamenala poblíž státních hranic asi 21 průzkumných letadel a šest bezpilotních letounů. Kvůli tomu byly stíhačky dvakrát vyslány do vzduchu.

Stíhačka Su-27
Su-27 je perspektivní ruská víceúčelová stíhačka páté generace. Stroj dokáže vyvinout rychlost až 2,6 tisíce km/h. Na konstrukci těchto letadel se podílí stealth technologie. Letoun byl navržen tak, aby zničil všechny druhy vzdušných, pozemních a mořských cílů.

zdroj: cz.sputniknews.com

Přejít nahoru