Rusko predstavuje nový protilietadlový raketový systém S-500, ktorý dokáže zničiť nadzvukové zbrane vo vesmíre

O tom, že nový systém S-500 bude schopný zachytiť ciele stovky kilometrov od Zeme, uviedol aj generálny projektant koncernu Almaz-Antey Pavel Sozinov.

 

Podľa Surovikina technické vlastnosti S-500 umožňujú, aby sa tento systém pripisoval k prvej generácii systémov vesmírnej obrany.

 

„Charakteristiky zabudované v protiraketovom systéme S-500 umožňujú okrem aerodynamických a balistických cieľov likvidovať aj nadzvukové zbrane všetkých modifikácií vrátane blízkeho vesmíru,“ poznamenal vrchný veliteľ a vyjadril tiež istotu, že analógy tohto systému v zásade neexistujú.

 

S-500 Prometheus – nová generácia protilietadlového raketového systému zem-vzduch. Je to univerzálny komplex zachytávania vo veľkých vzdialenostiach a vysokej nadmorskej výške, so zvýšeným potenciálom protiraketovej obrany schopný zachytiť balistické strely.

 

S-500 je schopný zasiahnuť nielen balistické, ale aj aerodynamické ciele ako sú lietadlá, vrtuľníky, iné letecké ciele, ako aj riadené strely. Podľa otvorených zdrojov rádius zásahu a likvidácie tohto nového systému je asi 600 kilometrov. Pokiaľ ide o jeho vlastnosti, S-500 výrazne prekračuje možnosti už zavedeného do prevádzky obranného systému S-400 ako aj jeho amerického konkurenta Patriot Advanced Capability-3.

zdroj: netky.sk

Přejít nahoru