Vojenské tajemství: Co se stalo s novým ruským tankem T-14 v Sýrii?

Minulý měsíc několik zpráv z médií naznačovalo, že nový tank Armata T-14 ruské armády byl v Sýrii „otestován bitvou“. Rusko Kromě citovaného ruského ministra průmyslu a obchodu Denise Manturova, který údajně řekl v polovině dubna v televizním rozhovoru pro Rossiya-1, „Ano, je to tak. Naznačujou to všechny jemnější aspekty. “

Podle ruského mediálního výstupu Репортёр (Reporter) se ruské tanky účastnily bojů se syrskými rebely, které byly označeny jako „teroristé“, v prozatímnosti Latakie, kde „údajně byly tři TO-14 zasaženy z TOW-2B protitankový systém a jedna Armata byla úplně zničena.“ Píše portál NationalInterest.

O údajném ničení lze říci, že někteří vojenští analytici si nemysleli, že by tank mohl být v Sýrii dostatečně testován. Dimtry Litovkin, šéfredaktor Nezávislé vojenské recenze, řekl pro Ruský Beyond: „Armata nemá co dělat v Sýrii. Stroj byl přizpůsoben pro bitvy s nejmodernějšími americkými a evropskými tanky: Abramy a Leopardy. Sýrii, kdo nebo co bude bojovat? Militanti na pickupech nebo kulometech ve líštích dírách? “

Pokud by armáda T-14 byla skutečně vzata povstalci – ať už jednoduše „měli štěstí“ nebo ne – nemusí se pro pokročilý tank dobře hodit, zejména vzhledem k jeho nákladům. I když pokračuje testování hlavního bojového tanku nové generace (MBT), hromadné dodávky do ruské armády začnou až příští rok.

“Vysoké náklady jsou také proto, že T-14 prochází řadou dalších testů a upgradů nařízených ministerstvem obrany, aby mohla sériová výroba začít příští rok na základě podepsané smlouvy,” dodal Manturov.

Model T-14 byl pro Rusko považován za zcela nový design a poprvé byl představen během přehlídky vítězství v Moskvě v květnu 2015. Na rozdíl od jiných ruských návrhů, které primárně sledovaly evoluční cestu, která byla z velké části postavena na předchozích modelech tanků, T-14 začal jednodušším designem, který lze vysledovat až k T-34.

Načasování vydání tohoto nového videa spolu se zprávou, že skutečné tanky se potenciálně dostaly do ohně, znamená, že T-14 nemá dobrý týden! Skutečnost, že Moskva odložila tento týden plánované 75. výročí Victory Parade kvůli koronavírusu – kde by tanky pravděpodobně byly vidět – nepomohla záležitostem.

Přejít nahoru