Muslimové ve České mešitě stříleli a ještě se při tom fotografovali

Na čtyři roky starých fotografiích je Lukáš Větrovec, který se již dříve “proslavil” nenávistným kázáním o boji se židy. Muž na snímcích stojí nebo leží se zbraní, kterou by laik nerozeznal od pravého samopalu. Vedení muslimské obce o tom až do tohoto týdne nevědělo.

Větrovec se brání, že se to stalo na Silvestra. “Já jsem tu zbraň neměl, patřila Lhoťan, který ji donesl. Tehdy mi to nepřipadalo divné, bylo to spontánní. Ale možná to byla jeho cílená akce, “prohlásil Větrovec.

Rozpory a rozchody, promlčený trestný čin

Lhoťan se později s Islámskou nadací rozešel a začal kritizovat jejího předsedy Muneeba Hassana Alrawiho. Právě Lhoťan již dříve zveřejnil i Větrovcová protižidovské kázání, které bylo podle policistů dokonce trestné. Nahrávka, která loni na podzim rozvířila vztahy mezi židy a muslimy, však pocházela z roku 2008, a čin byl proto podle kriminalistů promlčen.

Větrovec podle svých slov není s Brněnská mešita ve spojení, žije na Slovensku, jak napsal web iDNES.cz.

Samotný Lhoťan uvedl, že k fotografiím ze střelby se dostal jen v pondělí ráno. “Dal mi je člověk, jehož jméno nechci zveřejnit. Já jsem občas chodil střílet. Ale i když jsem na této akci byl, já sám jsem nestřílel, “dodal Lhoťan.

Podle jeho slov bylo tehdy v mešitě maximálně deset lidí a byla pro veřejnost uzavřena.

“Říkal jsem si, že jsou to blbci a bude z toho ostuda, i když nešlo o nic hrozného. Mešita není jen svatostánek jako kostel, je to i komunitní centrum. A muslimové se rádi staví do pozice bojovníků za dobro, “vysvětlil Lhoťan, jehož citoval web iDNES.cz.

Šéf Islámské nadace Alrawi byl však přesto z informací o střelbě přímo uvnitř mešity v šoku. “Neměl jsem o tom ani ponětí. Nechávaly jsme je tam přes noc nebo o víkendech samých. Nyní bychom už takoví benevolentní nebyly. Střílení v mešitě bychom rozhodně nepovolili, “zlobil se Alrawi.

Pokud by prý existoval nějaký zákon proti zneužití cizích prostorů, obou mužů by zažaloval. “Do komunitního centra se chodí posedět na čaj, a ne střílet. Netušili jsme, že čeští konvertité jsou takový výkvět, “řekl Alrawi.

“Lhoťan se mstí, protože se stal křesťanem!”

Je také přesvědčen, že se Lhoťan mstí. “Už k nám nechodí, nyní je z něj křesťan. Ani Větrovec sem nechodí. Kdyby přišel, může se pomodlit, ale už mu nedůvěřuji, “dodal Alrawi, který se v minulosti omluvil i za Větrovcová kázání.

Podle odborníka na extremismus Miroslava Mareše z Masarykovy univerzity záležitosti jako Větrovcová kázání či střílení v mešitě systematicky narušují image muslimů v Brně. Donedávna byly přitom vnímáni za spíše umírněnou komunitu.

“Alrawi není žádný extremista, ale je otázkou, nakolik má situaci pod kontrolou,” komentoval snímky politolog Mareš. Fotografie střílejících muslimů jsou podle něj v období náboženských předsudků nešťastné, protože tyto předsudky v podstatě oprávněně posilují.

“Samozřejmě, můžeme se ptát, proč to nebylo zveřejněno hned, ale až teď. Střelba v mešitě je však něco, co by nemělo zůstat před veřejností utajeno, “uvedl Mareš. Píše portál hlavnespravy.sk.

Přejít nahoru