FRANCIE: muslimský gang utloukl a ukopal řidiče autobusu, policie se snažila utajit totožnost vrahů

Na oficiální facebookové stránce francouzských policejních instruktorů byla i přes zákaz zveřejněna jména útočníků: Mohamed C., Mohammed A., Moussa B. a Sélim Z. O původu pachatelů tedy netřeba pochybovat. Co se ale vlastně odehrálo?

V neděli večer 5. července, kolem 19:00 nastoupil v Bayonne gang do autobusu bez jízdenky a bez stále ještě ve Francii v hromadných dopravních prostředcích povinných roušek. Poté, co je řidič, 59letý otec tří dětí požádal, aby z autobusu vystoupili, násilníci ho opakovaně udeřili a kopali ho do hlavy, takže u něho nastala mozková smrt. Po útoku bylo zatčeno několik nejmenovaných „mladíků“, které policie už velmi dobře zná.

Kolegové Philippa Monguillota a jeho manželka Véronique spolu s tisícovkami místních, uspořádali ve městě protesty. Řidiči autobusů odmítli jít do práce na protest proti brutálnímu útoku a v zájmu vlastní bezpečnosti.

Několik desítek řidičů také pochodovalo do nemocnice v Bayonne, aby podpořili svého násilníky napadeného kolegu a jeho rodinu. Kolegové potvrdili, že už několik let je v oblasti velmi napjatá atmosféra, řidiči se nyní bojí autobusem jezdit. Kvůli stávce bylo mimo provoz devět autobusových linek.

Manželka Véronique a jejich tři dcery ve věku 18, 21 a 24 let, se směly jít s manželem a otcem k jeho lůžku v noci z 5. na 6. července rozloučit. „Dotýkaly jsme se ho, mluvily jsme s ním. Měl zdeformovanou hlavu,” řekla Véronique. Pokračovala: „Políbíme mého manžela, rozloučíme se. Nechci se s tím smířit, prožívám noční můru. Nemůže takhle odejít, brzy mu mělo být 59″, řekla.

„Philippe měl být za rok v důchodu a my jsme si mysleli, že si v září koupíme motorest. Stále jsme chtěli pokračovat v práci. Naše životy byly během několika vteřin zničeny…“

Monguillotova osmnáctiletá dcera Marie řekla: „Nedýchá můj otec, ale ventilátor… víme, že je po všem. Jsme prázdní… už nemáme slzy.“

V neděli večer byl po útoku zatčen muž kolem třicítky, který je policii již dobře známý a v pondělí 6. července byli umístěni do policejní vazby čtyři další násilníci. Od středy 8. července byli obviněni čtyři pachatelé. Za pokus o vraždu jim hrozí 30 let vězení. Dva útočníci ve věku 22 a 23 let, které rovněž policie velmi dobře zná, se k útoku přiznali, když byli v policejní vazbě. Další dvě osoby podezřelé z napadení byly rovněž obviněny: jedna z nich z neposkytnutí pomoci osobě v nebezpečí a utajení zločinu a druhá z neposkytnutí pomoci osobě v nebezpečí.

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1083071088774979&id=193203844428379&__tn__=K-R

Přejít nahoru