Spojené státy evakuovaly podle Iráku vůdce ISIS

Podporují stranu nepřítele? Přesně tuto otázku si kladli jednotky z Iráku, které byly pravděpodobně svědky něčeho neuvěřitelného. Podle Iráku evakuovala americká armáda před několika dny z oblasti, kde v současné době zuří ozbrojené boje, nejvyššího vůdce teroristické skupiny Islámského státu do bezpečí. Irák také potvrzuje, že tyto akce americké armády způsobily to, že se vojenské intervence v této oblasti o několik dnů pozdržely.

Americká armáda způsobila několikadenní zdržení bojů v oblasti

Může za to americká vláda a armáda, která se podle Iráku vměšuje do tohoto konfliktu, ve kterém by neměla americký armáda vůbec figurovat. Celá tato záchranná akce americké armády měla podle Iráku probíhat v iráckém městě Ramadi. V tomto městě před několika dny skončila vláda teroristické skupiny Islámský stát, kterou ukončila tamější domobrana, jenž bojovala proti těmto teroristům.

Spojené státy podle Iráku deportovali z tamějšího města hlavního vůdce teroristické skupiny Islámského státu

O vměšování amerických jednotek v této oblasti v Iráku informoval velitel dobrovolnických sil Hashd al-Shaabi. Podle tohoto velitele může americké vměšování do vojenských operací v oblasti al-Anbar být důvod, proč se zpožďují operace vedené ve městě Ramadi, jenž mají za cíl toto město zcela osvobodit. Irák se také domnívá, že americká armáda už měla v minulosti prsty v transportování nejvyšších teroristických vůdců z válkou zasažených oblastí.

Foto: Nate Derrick / Shutterstock.com

Přejít nahoru