Ruské stíhací letouny Su-57 nemusí být esa, v které země doufala

Od léta 2018 se objevily různé oficiální zprávy z Ruska, že Su-57 zahájil své první bitevní zkoušky v Sýrii. První z nich pocházel z nejmenovaného zdroje Kremlu, který říkal, že dva prototypy byly předány letectvu k testování, zatímco Jurij Borisov, tehdejší náměstek ministra obrany, řekl, že začalo testování za skutečných válečných podmínek.

Ruská federace minulý měsíc také oznámila, že se squadrona stíhaček Su-57 účastnila skutečných vojenských operací v Sýrii, a tyto operace byly ve skutečnosti vedeny Su-57 spolu s stíhači Su-35. Píše portál RMX.

Avšak vzhledem k mnoha zprávám o problémech nových letadel musí být tato oficiální prohlášení učiněna se zrnkem soli. Původně naplánovaný na léto 2009 byl první zkušební let jediného prototypu v té době v lednu 2010 a trvalo ještě další rok, než tento prototyp poprvé dosáhl nadzvukové rychlosti v březnu 2011.

Navíc první dva prototypy – veřejně vystavené na letecké výstavě MAKS 2011 v Moskvě – postrádaly jak radarové, tak zbraňové kontrolní systémy. Ještě v roce 2018 byla jedinou operační zbraní Su-57 automatická kanón GSh-30-1 30 mm.

V současné době má Rusko deset operačních prototypů, které trpí různými problémy. Jejich předpokládané tajné schopnosti stále zůstávají netestovány, zatímco tryskový senzor a systémy avioniky mají dlouhý seznam problémů.

Ale i když se jim podaří tyto vrásky vyhladit, skutečnou Achillovou patou Su-57 je její údajně nedostatečný proudový motor Al-41F používaný v Su-35 Su-35. Rusko tvrdí, že konečné verze budou poháněny nesmírně nadřazeným Izdeliye-30, ale to je stále ve vývoji a bude k dispozici někdy v polovině 20. let.

Zatímco na počátku projektu bylo letadlo určeno k vývozu a bylo ve skutečnosti vyvinuto společně s Indií, od té doby tato země program zcela ustoupila. V současnosti se zdá, že jediným potenciálním kupcem je Turecko, protože bylo v červenci 2019 vyloučeno z bojového programu F-35.

Přejít nahoru