Rusko: Každou vypálenou raketu budeme považovat za atomový útok

“Informace o vypuštění rakety bude postoupena vojensko-politickému vedení Ruska, které v závislosti na situaci určí rozsah odvetných opatření ruských atomových sil,” píše se v článku. Varování je určeno Spojeným státům, které pracovaly na vývoji nejaderných zbraní s dlouhým doletem.

Článek navazuje na zveřejnění ruské politiky proti jadernému zastrašování v červnu tohoto roku. Doktrína předpokládá použití atomových zbraní v reakci na konvenční útok zaměřený na důležitou infrastrukturu země.

Autory jsou generálmajor Andrej Sterlin, vedoucí operativní správy hlavních operací generálního štábu ruských ozbrojených sil, a Alexandr Chriapin, vědecký pracovník Centra vojensko-strategického výzkumu Vojenské akademie generálního štábu ozbrojených sil Ruské federace.

V článku konstatují, že neexistuje způsob, jak zjistit, zda je přicházející balistická střela vybavená jadernou nebo konvenční hlavicí, proto ji ruská armáda bude považovat za atomový útok. Vztahy mezi USA a Ruskem jsou momentálně nejhorší od konce studené války.

Moskva považuje za největší hrozbu protiraketový obranný program pod vedením USA a plány Spojených států umístit zbraně na oběžné dráze Země. Cílem článku je jednoznačně vysvětlit, co Rusko považuje za agresi. Stanoví tím hranice, které nikomu nedoporučuje překročit.

zdroj: napalete.sk

Přejít nahoru