Infektológ z poradného tímu premiéra: Už teraz sa diskutuje o obmedzeniach pre tých, ktorí sa zaočkovať proti koronavírusu nedajú. Zaočkovanie môže byť aj jednou z podmienok prijatia do zamestnania

Ako uviedol v rozhovore pre denník Postoj, tento rok vakcína už určite bude. Predpokladá, že najskôr pre americký trh, a to aj z toho dôvodu, že sa blížia novembrové voľby amerického prezidenta.

O vývoj vakcíny sa pokúšajú vo viacerých krajinách. U mnohých vyvoláva obavy rýchlosť akou vývoj vakcíny napreduje. Ľudia sa obávajú hlavne toho či bude vakcína dostatočne overená a bezpečná. Infektológa ale rýchlosť vývoja vakcíny neznepokojuje a to hlavne dôvodu, že pri vývoji tejto vakcíny sa nešlo od nuly a farmaceutické firmy nadviazali na vývoj látky proti inému koronavírusovému ochoreniu – MERS, ktorý sa začal už pred tromi rokmi a v podstate svoj vývoj pozastavili.

„Vírus sa totiž nešíril natoľko, aby to malo pre firmy zmysel. Nebola to v takom prípade zisková záležitosť a na vakcínu nebola v danom čase ani spoločenská objednávka. Vakcína však už bola v pomerne pokročilom štádiu, keď bolo potrebné vykonať len pár detailov, čo sa udialo teraz. Na druhej strane sa netreba báť rýchlosti súčasného napredovania výskumu, pretože biotechnológie sú dnes úplne inde, ako boli pred niekoľkými rokmi. Ak napredujeme v rôznych oblastiach výpočtovej techniky, vo vývoji elektromobility, tak to platí aj o pokroku pri niektorých biomedicínskych produktoch,“ ozrejmil.

Infektológ upresnil, že vakcíny sú testované v troch fázach. Na otázku, či môžeme vakcíny, ktoré sú dnes v tretej fáze testovania, považovať za bezpečné odpovedal, že sa dá o nich hovoriť skôr ako o účinných látkach, a ich bezpečnosť bude najlepšie preverená v tretej fáze, čo sa deje teraz.

Indície podľa neho naznačujú, že testované vakcíny by mohli byť bezpečné.“ V tomto prípade však treba zachovať maximálnu obozretnosť vo vyjadrovaní. Pretože len čo sa povie niečo, čo nie je pravda, v tejto „bitke“, od ktorej sa odvíjajú aj ceny akcií výrobcov vakcín, by neprimerané vyjadrenie bolo hriechom.“

Čo sa týka očkovania proti koronavírusu, podľa odborníka by bolo najlepšie, keby sa mohlo nariadiť pre všetkých. Zároveň ale dodal, že na druhej strane stoja ľudské práva, ktoré treba rešpektovať. „Osobne si však myslím, že tu bude veľký záujem spoločností a priemyslu, aby ho podstúpilo čo najviac ľudí.“

„Časopis Forbes robil v minulosti analýzu o zaočkovanosti zamestnancov veľkých firiem proti chrípke. Zistil, že hlavný dôvod, pre ktorý sa dali mnohí zaočkovať, nebol vôbec zdravotný, ale čisto ekonomický. Ak totiž pracujem v prosperujúcej firme a dostanem chrípku, ktorá ma na týždeň odstaví, vyrábam pre korporáciu oveľa vyššiu stratu, ako je cena vakcinácie,“ pokračoval.

Pri koronavíruse to bude podľa jeho slov ešte zložitejšie. „Ak by totiž vo veľkej firme ochorel jeden zamestnanec a ostatní nezaočkovaní by museli ostať v karanténe, ekonomicky by ju to mohlo výrazne poznačiť. Myslím si teda, že tu bude silný tlak od zamestnávateľov, aby boli zaočkovaní všetci zamestnanci. Ak ľudia pochopia, že nezaočkovaním môžu ohroziť nielen najbližšie okolie, ale poškodiť aj svoje pracovisko, môže to zohrať dôležitú rolu v ich rozhodovaní. Samozrejme, sú skupiny, pri ktorých si neviem predstaviť, že by zaočkované neboli, napríklad ľudia v domovoch sociálnych služieb. Tam by malo dôjsť k plošnej vakcinácii.“

Jarčuška dodal, že osobne je zástancom očkovania a optimálny scenár podľa neho by bol, aby sa zaočkovali všetci. Doplnil ale, že diskusia sa v tomto prípade ešte len rozbieha. Za dôležitú označil silnú, kvalitnú a správne načasovanú očkovaciu kampaň do ktorej by sa podľa neho mal zapojiť každý, kto dokáže osloviť väčšie skupiny ľudí.

„Jednoznačne teda tvrdím, že rozhodujúcim faktorom, ktorý ovplyvní, či sa dajú ľudia zaočkovať, bude spôsob, akým sa téma komunikuje. Treba poukázať na účinnosť vakcíny a riziká jej odmietnutia. A už teraz sa diskutuje aj o obmedzeniach pre tých, ktorí sa zaočkovať nedajú,“ uviedol v ďalšej časti rozhovoru infektológ.

V rozhovore tiež povedal, že sa zhoduje s názorom, že nezaočkovaní by museli napríklad naďalej nosiť rúška alebo dodržiavať odstupy.

„Určite, a to sú len tie menšie nevýhody. Ak trebárs budú chcieť cestovať do zahraničia, budú si musieť sami zaplatiť test na koronavírus. Alebo to môže vyzerať napríklad tak, že futbalový klub nepustí na štadión diváka, ktorý sa nepreukáže potvrdením o očkovaní. Zaočkovanie môže byť aj jednou z podmienok prijatia do zamestnania.“

zdroj: hlavnespravy.sk

Přejít nahoru