Ruský tank T-14 “Armata” proti americkému ATGM z TOW a Javelin. Výsledek? + VIDEO

Na ruské tanky T-14 Armata se instaluje aktivní ochranný komplex – afghánský KAZ – nazývaný také “afgánů”. Jeho úkolem je ochránit tank před zásahem útočné střely ještě před tím, než zasáhne samotné vozidlo. Jedním z důležitých úkolů, které se řeší v případě použití “Afganitu”, je nutnost chránit samotný tank před sekundárními střepinami z detonace. Myslí se přitom zejména na fragmenty, vzniklé odstraňováním útočné střely v bezprostřední blízkosti obrněného vozidla.

Aktivní obranný systém afgánů je založen na rádiově-optickém radaru se sy \ STEM Afar, který je podobný radarem používaným na stíhačky Su-57 páté generace – s implementovanou technologií nízkotepelné keramiky (LTCC). Tato technologie umožňuje dosáhnout vysokou mechanickou pevnost při relativně nízkých nákladech na použití. Navíc umožňuje tato technologie fungovat radarem Afar i při ostrých a výrazných změnách teploty, protože lineární rozměry signálů nemění, což brání zkreslení samotného signálu. Píše portál Hlavnydennik.sk.

https://www.youtube.com/watch?v=_h3CYIjxbMQ&feature=youtu.be

Celkově by stačily už nalezeny řešení, která by radaru umožnily účinně pracovat v pásmech S a L s rádiopriehľadnou vrstvou do 25 mm a v pásmu C od 15 mm. V pásmu C však může mít vliv vody, prachu a nečistot negativní roli na stabilitu funkčnosti systému a proto se provádí výběr nejvhodnějšího rozsahu provozní frekvence radaru, při které ani znatelná vrstva bahna přilepena na vozidlo neparalyzuje funkce Afganitu.

Přejít nahoru