Merkelová: Navalnyj se stal obětí trestného činu, snažili ho umlčet. Von der Leyenová: Je to zbabělý čin

„(klinika) Charité pověřila laboratoř Bundeswehru studiem různých vzorků pana Navalného. Zvláštní laboratoř Bundeswehru uvedla jasný výsledek: Alexej Navalnyj se stal obětí útoku chemickou nervovou látkou skupiny Novičok. Tento jed je ve vzorcích jednoznačně určen,” řekla ve středu Merkelová novinářům v Berlíně.

Merkelová vyzvala ruské úřady, aby poskytly odpovědi na otázky týkající se situace s Navalným.

„Existují vážné otázky, na které může a musí odpovědět pouze ruská vláda,“ řekla.
Kancléřka rovněž uvedla, že o nových okolnostech v případu Navalného diskutovala s německým prezidentem Frankem-Walterem Steinmeierem. Merkelová dodala, že o výsledcích výzkumu informovala také vládu a vládní frakce Spolkového sněmu.

„Federální vláda kontaktuje Organizaci pro zákaz chemických zbraní. Ruský velvyslanec byl v odpoledních hodinách informován o výsledcích vyšetřování na ministerstvu zahraničních věcí, “ uvedla.

„Osud Navalného přitáhl pozornost celého světa. Svět očekává odpovědi. Informujeme naše partnery v EU a NATO o výsledcích vyšetřování. Provedeme společné konzultace,“ uvedla dále kancléřka. „Zločin proti Alexeji Navalnému je namířen proti základních hodnot a práv, které hájíme,“ uzavřela Merkelová.
EU požaduje vyšetřování
Podobně se vyjádřila i předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová, která odsoudila „opovrženíhodnou a zbabělou“ otravu Alexeje Navalného. Viníci mají být nalezeni a postaveni před soud, uvedla von der Leyenová.

„Byla jsem informována kancléřkou Merkelovou, že se na předáka ruské opozice Navalného útočilo nervovým agentem ve své vlastní zemi,“ napsala šéfka Komise na Twitteru. „Jedná se o opovrženíhodný a zbabělý skutek,“ doplnila.

O zprávě, že byl Navalnyj otráven novičokem, se vyjádřil i šéf diplomacie EU Josep Borrell.

„Evropská unie rozhodně odsuzuje otravu ruského opozičního předáka Alexeje Navalného… Použití chemických zbraní pro jakékoli účely je zcela nepřijatelné a představuje porušení mezinárodního práva,“ stojí v prohlášení Borella.

Podle něj je důležité, aby ruská vláda pečlivě a transparentně vyšetřila tento „pokus o vraždu“ ruského opozičníka.

„EU bude pozorně sledovat tuto otázku a projedná její důsledky,“ uzavřel šéf unijní diplomacie.
Údajná otrava
Německý kabinet ministrů ve středu uvedl, že odborníci z laboratoře Bundeswehru zjistili, že Navalnyj byl „otráven“ látkou skupiny Novičok. Mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov Sputniku uvedl, že Berlín neinformoval Moskvu o svých závěrech o „otravě“ Navalného Novičokem, Rusko takové údaje nemá. MZV Ruska čeká na reakci Německa na žádost generálního prokurátora RF o případu Navalného.

V berlínské klinice Charite, kde se Navaľnyj léčil, dnes řekli, že jeho zdravotní stav je vážný, je na ventilátoru plic, bude se léčit dlouho.

Zmiňme, že primář omské nemocnice, kde byl léčen Navalnyj, Alexandr Murachovskij poznamenal, že s diagnózou „otravy“ se pracovalo jako s hlavní při přijetí pacienta, ale laboratorní testy ji nepotvrdily. V otevřeném dopise pak omští lékaři vyjádřili názor, že se je „snaží očernit“.

Hospitalizace Alexeje Navalného
20. srpna bylo nuceno letadlo, kterým letěl ruský opoziční politik Alexej Navalnyj z Tomsku do Moskvy, přistát v Omsku. Navalnému se udělalo špatně, po přistání byl naléhavě hospitalizován.

Lékaři v Omsku neodhalili žádné jedy ani stopy jejich přítomnosti v krvi a moči pacienta. Lékaři tak považovali za hlavní dočasnou diagnózu metabolickou poruchu, která způsobila prudký pokles hladiny cukru v krvi.

Po jednání ruských a německých lékařů a stabilizaci stavu Navalného bylo dovoleno jeho příbuzným přepravit jej na kliniku v Německu. V sobotu 22. srpna ráno přistál soukromý letoun s Navalným a jeho manželkou Julií v Berlíně.

zdroj: cz.sputniknews.com

 

Přejít nahoru