František nerozumí islámu

Zjevně ho nejvíce řadí katolické nároky na exkluzivitu. Například víru, že všichni lidé jsou spaseni skrze Krista, lze považovat za překážku mezináboženské harmonie. Francis, pro kterého je mezináboženská harmonie nejvyšší prioritou, to tak zřejmě vidí. Mnoho z jeho výroků naznačuje, že opustil myšlenku, že by se katolíci měli snažit konvertovat ostatní k víře. Při jedné příležitosti například označil proselytismus za „slavnostní nesmysl“.

Zdá se, že František věří, že každé náboženství poskytuje svou vlastní cestu do nebe. Pokud je to tak, pak lidem nejlépe poslouží hlouběji do jakékoli víry, ke které již patří. Proto František jednou doporučil skupině muslimských migrantů, aby si přečetli Korán, aby našli směr ve svém životě. Píše portál Crisismagazine.com.

Jak napsal v Evangelii Gaudium, František věří, že všechna náboženství mají „sdílenou víru“. Tam, kde se tyto víry tak úhledně nepřekrývají, se zdá být naprosto šťastný, že stírá čáry. Dobrým příkladem je deklarace z Abú Dhabí o „lidském bratrství“, kterou v únoru podepsali papež František a Amhad Al-Tayeb, velký imám Al-Azhar.

Pokud je to tak, jak to, že tolik muslimů v tolika různých částech světa interpretuje koranické texty přesně stejným způsobem – konkrétně jako ospravedlnění džihádu? Jak byste vykládali: „Potom, když posvátné měsíce skončí, zabijte modláře, kdekoli je najdete“ (Korán 9: 5)? V Koránu je více než sto podobných textů. Naproti tomu existuje jen velmi málo textů odrůdy láska-bližní-jako-sebe.

Ve skutečnosti se katoličtí obhájci islámu omezují na opakované citování stejných tří koránských veršů, protože jich není tolik na výběr. Dokument o lidském bratrství začíná parafrází nejčastěji citovaného verše: „Kdokoli zachránil lidský život, bude považován za zachránce celého lidstva“ (5,32). Není překvapením, že zde není žádná zmínka o dalším verši:

Ti, kdo bojují proti Bohu a jeho apoštolovi a šíří nepořádek v zemi, budou zabiti nebo ukřižováni nebo jim budou na alternativních stranách odříznuty ruce a nohy (5:33).

Papež František a další katoličtí obhájci islámu tvrdí, že terorističtí vůdci islám jednoduše nepochopili. Pokud tomu tak je, pak úplně první osobou, která nepochopila islám, byl samotný Muhammad, který přikázal, aby byla zlodějově ruce odříznuta. Život Mohameda – který je po Koránu a hadísech považován za nejdůležitější zdroj islámských pravd – je v podstatě záznamem Mohamedových džihádistických činů. Přibližně dvě třetiny z jejích 800 stránek podrobně popisuje Mohamedovy nájezdy na džihád, jeho stětí zajatých vězňů, obchodování s otroky, jeho podporu znásilnění a sexuálního otroctví a jeho použití mučení.

Nepochopil Muhammad islám? Má velký imám Al-Tayeb špatně islám? Ano, podepsal Dokument o lidském bratrství – ale Mohamed podepsal smlouvu Hudaibiya také s Mekkany. To byl skvělý kousek PR, ale nestálo to za papír, na kterém to bylo napsáno.

Přejít nahoru