Záhadná světla. Ani UFO, ani kulové blesky

O tom, co za záhadným úkazem vězí, existuje více teorií, včetně hornických legend (v oblasti se těžil zinek). Každopádně, pokud se do oblasti vypravíte, s největší pravděpodobností na tento zajímavý jev narazíte. Objevuje se pravidelně už od 19. století na hranici tří států USA – Missouri, Kansasu a Oklahomy. V dnešní době je nejlépe pozorovatelný v oklahomské části hranice.

Zvláštní světelný úkaz bývá obvykle k vidění v noci, zhruba od 22 hodin do časného rána. Lidé, kteří světelné koule viděli, tvrdí, že jsou velké jako nejrůznější míče – od baseballových až po basketbalové, ale i větší. Jsou i různobarevné, nejčastěji ale oranžové nebo žluté. Jejich světlo dokáže ozářit část silnice, proto bývají často přirovnávány k lucernám nebo k pouličním lampám na větší vzdálenost. Místní obyvatelé si na jejich existenci sice už zvykli, přesto světla mnohé z nich dosud děsí . Vadí jim například to, že svítící koule se zničehonic objeví třeba u nich na zahradě a stejně tak záhadně i zmizí.

Vědci a vojáci však prozkoumávali oblast několikrát. Asi nejpodrobnější a nejznámější průzkum provedli ženisté americké armády v roce 1942. Svá zjištění uzavřeli zprávou, že úkaz působí vzdálená světla reflektorů z mezistátní silnice Route 66, která byla dokončena v roce 1933. Toto vysvětlení však není úplně správné, protože velké množství svědků popsalo tento úkaz dávno před dokončením této dopravní tepny. První pozorování bylo zaznamenáno už v roce 1830, tedy v době, kdy žádná auta neexistovala.

Každopádně teorie o lomu světelných paprsků je mezi odborníky dodnes nejpopulárnější. Na věrohodnosti jí přidala i později dobudovaná dálnice Interstate 44, která tuto oblast rovněž protíná. V roce 1986 nabídl svůj názor i další odborník Keith Partain. Ten tvrdí, že zvláštní úkaz působí dva odlišné jevy: špatná identifikace reflektorů vzdálených automobilů i dosud neznámé světelné úkazy.

Pozorování ve světě
Největší procento pozorování bylo zaznamenáno při cestě z Missouri směrem na západ Oklahomy. Řidiči, kteří jeli po silnici E40 nebo E50, které se dnes říká Silnice záhadných světel nebo dokonce i Ďáblova promenáda, je vídali téměř vždycky. Vzhledem k provozu na druhé ze sousedních tras to nemuselo být nic neobvyklého.

Jenže jsou i další výpovědi a videozáznamy. Mnozí řidiči, kteří světelné koule zahlédli, se k nim rozhodli zajet blíže, aby je prozkoumali. To se jim ale bohužel nepodařilo, protože světla při přiblížení pokaždé zmizela a zničehonic se objevila až za jejich vozy. Některá ale prošla i vnitřkem automobilu, aniž by komukoli ublížila.

zdroj: procproto.cz

Přejít nahoru