EU zachová postupy podle článku 7 proti Polsku a Maďarsku

Zástupkyně předsedy Evropské komise Viera Jourová a komisařka pro spravedlnost Didier Reynders hovořily o GAC také o Polsku.

Podle neoficiálních informací předložila Evropská komise kritickou zprávu týkající se právního státu v Polsku. Jedním z hlavních problémů, které zpráva přinesla, byly reformy soudnictví a další změny oznámené polským ministrem spravedlnosti Zbigniewem Ziobro.

Místopředseda Evropské rady Marosz Szefczovicz, který se zasedání také zúčastnil, zdůraznil, že Komise je připravena jednat s polskými orgány.

Neoficiální zdroje tvrdí, že polský ministr pro evropské záležitosti Konrad Szymański poukázal na to, že Evropský soudní dvůr by se měl zabývat problematickými otázkami s Polskem a postupy podle článku 7 by měly být ukončeny.

Tuto myšlenku podpořily členské státy, které se zúčastnily GAC – Nizozemsko, Dánsko, Francie, Finsko, Švédsko, Itálie a Španělsko. Tyto země zdůraznily „potřebu chránit právní stát“.

Zejména Nizozemsko požadovalo vytvoření silného mechanismu, který by spojoval přístup k fondům EU s právním státem. Německé předsednictví EU má představit takový projekt letos v září. Píše portál RMX.

Během zasedání bylo rovněž naplánováno slyšení týkající se článku 7 v Polsku a Maďarsku. Slyšení Polska je naplánováno na prosinec.

Přejít nahoru