Včelí jed účinne eliminoval rakovinu prsníka

Trojitý negatívny karcinóm prsníka sa tak volá, pretože jeho bunky neobsahujú receptory pre estrogén, progesterón a proteín HER-2. To znamená, že hormonálna terapia je bezmocná proti tomuto typu nádoru, ktorý rýchlo rastie a už v prvom štádiu môže začať metastázovať. Pravdepodobnosť relapsu po chemoterapii je vysoká, zatiaľ čo miera prežitia po odstránení nádoru je naopak extrémne nízka.

 

Dr. Ciara Duffy z Inštitútu pre lekársky výskum H.Perkinsa a Univerzity Západnej Austrálii a jej tím preukázali, že trojitý negatívny karcinóm prsníka je ľahko zvládnuteľný melittínom, zložkou včelieho jedu. V článku publikovanom v časopise Nature sa hovorí, že určitá koncentrácia melittínu môže spôsobiť smrť 100 % rakovinových buniek s minimálnym dopadom na normálne bunky v organizme. Úplná deštrukcia membrán rakovinových buniek môže nastať už za 60 minút. Jed čmeliaka nevykazoval podobné účinky.

Vedci zistili, že melittín „vypína“ signálne dráhy, ktoré nádor používa na rast a množenie buniek. Okrem toho, ako účinkuje, jed vytvára otvory v membránach rakovinových buniek, kam môžu účinne prenikať lieky. „Melittín sa môže používať s malými molekulami alebo chemoterapiou, ako je docetaxel,” uviedli vedci. „Kombinácia melittínu a docetaxelu bola mimoriadne účinná pri znižovaní rastu nádorov u myší.”

Práca Dr. C.Duffy je prvou štúdiou účinnosti melittínu proti rakovine prsníka, aj keď účinky včelieho jedu na nádorové bunky sú známe už dlho. V roku 1950 publikoval časopis Nature článok, ktorý ukazuje, ako včelí jed obmedzuje rast nádorov v rastlinách. Pred niekoľkými rokmi ruskí vedci tiež dokázali účinnosť melittínu proti určitým typom rakoviny. Za posledné dve desaťročia sa záujem o melittín dramaticky zvýšil. Jed dobre bojuje proti melanómu, rakovine pľúc, glioblastóme, leukémii, rakovine vaječníkov, krčka maternice a pankreasu. To dáva nádej na ľahké a rýchle vyliečenie mnohých pacientov z vážnych a ťažkých chorôb.

zdroj: biosferaklub.info

Přejít nahoru