Erdogan

Al-Jazeera: Turecko varuje Řecko před rozpoutáním války!

A prezident Recep Tayyip Erdogan uvedl, že jeho země bude i nadále hájit svá práva v regionu a „nepoddá se hrozbám a vydírání“ ze strany Řecka a jeho spojenců. Turecko zároveň zahájilo nové námořní manévry uprostřed napjaté situace ve východním Středomoří, uvedla Al-Jazeera.

Turecko zahájilo nové vojenské manévry ve východním Středomoří a varovalo, že pokud Řecko neopustí svůj záměr rozšířit své teritoriální vody, mohlo by se to proměnit ve válku. Cvičení odstartovalo uprostřed napětí mezi Ankarou a Aténami, které se nadále vedou ostré spory o energetické zdroje a produkci zemního plynu v regionu, sdělila Al-Jazeera.

Několik tureckých válečných lodí se účastní manévrů, které se uskuteční během dvou týdnů. Ve svém prohlášení turecké námořnictvo uvedlo, že do 11. listopadu provádělo námořní výcviková cvičení poblíž města Anamur, které se nachází na jižním pobřeží Turecka severně od Kypru.

Toto oznámení následuje po rozhodnutí tureckých orgánů prodloužit seizmické průzkumné práce prováděné organizací Oruc Reis ve východním Středozemním moři do příštího úterý, ačkoli jeho mise měla původně skončit ve čtvrtek, píše se v článku. Řecko, Evropská unie a USA předtím vyzvaly Ankaru, aby „zastavila provokace“ poté, co Turecko oznámilo obnovení mise Oruc Reis ve východním Středomoří, připomněla Al-Jazeera.

V poslední době Turecko a Řecko již uspořádaly vojenské manévry současně v souvislosti s eskalací, která vznikla v důsledku jejich sporu o těžbu přírodních zdrojů v regionu. Postoj Turecka k této otázce se liší od postoje Řecka, které podporuje Kypr a další evropští spojenci, vysvětlil článek. Během řady jednání a schůzek organizovaných zprostředkováním NATO se stranám nepodařilo dosáhnout dohody, která by mohla zabránit možným střetům, poukázala Al Jazeera.

V této napjaté atmosféře vydal turecký viceprezident Fuat Oktay varování, že pokud se Řecko jednostranně rozhodne rozšířit své teritoriální vody na 12 námořních mil, mohlo by to vést k válce. Takové rozhodnutí zablokuje pohyb tureckých obchodních lodí, výletních lodí a rybářských lodí podél pobřeží, zdůraznil Oktay, takže se od Ankary nelze očekávat, že s tím bude souhlasit.

Dříve v rozhovoru pro CNN Turk Oktay také uvedl, že Turecko nikdy nikomu nedá ani centimetr své půdy ani kapku teritoriálních vod, uvedla Al-Jazeera. Viceprezident Turecka zdůraznil, že jeho země má plné právo provádět geologický průzkum a provádět jakékoli jiné práce na svém kontinentálním šelfu ve Středozemním moři, což nevyžaduje od nikoho souhlas. Turecko proto bude pokračovat v geologickém průzkumu ve Středozemním moři a na severním Kypru, uzavřel Oktay.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan ve čtvrtek během slavnostního projevu, který přednesl u hrobu zakladatele Turecké republiky Mustafy Kemala Atatürka v Ankaře, uvedl, že jeho země bude i nadále hájit svá práva ve východním Středomoří v souladu se všemi mezinárodními normami a dvoustrannými dohodami. Erdogan zdůraznil, že Turecko neustoupí hrozbám a vydírání.

Ministr obrany Hulusi Akar ujistil, že turecké ozbrojené síly jsou plné odhodlání a jsou schopné za každou cenu chránit práva a zájmy své země na mezinárodní scéně, doplnila Al Jazeera. Akar již dříve uvedl, že Ankara odmítá akceptovat jakékoli „nelogické podmínky“ předložené jinými stranami, a vyzývá sousední země, aby vyřešily krizi ve východním Středomoří prostřednictvím dialogu a řešení všech problémů v rámci zákona, dodala televize.

zdroj: prvnizpravy.cz

Přejít nahoru