Systém protivzdušné obrany ázerbájdžánských sil S-300 sestřelil dvě arménské Su-25

Tisková zpráva z Baku potvrzuje sestřelení obou stíhaček a uvádí, že 29. října kolem 13:18 a 13:20 místního času byly aktivovány systémy protivzdušné obrany Ázerbájdžánu, když se obě útočná letadla pokusila provést masivní bombardování Ázerbájdžánské pozice armády podél konfliktu v Náhorním Karabachu.

Podle polních zdrojů došlo k použití protiletadlového raketového systému S-300 ázerbájdžánskými silami poprvé během konfliktu, zejména s ohledem na jejich použití přímo proti útočným letadlům. Píše portál BulgarianMilitary.

Vojenští experti poznamenávají, že první použití ázerbájdžánských stíhaček S-300 a jejich úspěšné použití za posledních 24 hodin by mohlo zahájit jejich nasazení v oblastech konfliktu, což se ve skutečnosti stane velkým nebezpečím pro arménská letadla, která postupně klesají. Su-24, který je v provozu v obou zemích, nemá technické a funkční schopnosti se s takovými systémy vypořádat, což z nich dělá „otevřený cíl“ raket.

Připomínáme, že arménské ministerstvo obrany nedávno oznámilo, že začíná používat své nejnovější stíhačky Su-30SM, které mají být „údernou“ silou proti ázerbájdžánským systémům protivzdušné obrany S-300, protože mají radary PESA a rakety s přesným zaměřením a zničením. Arménie má čtyři taková letadla.

Před dvěma dny bylo na sociálních sítích a v některých médiích šířeno video o tom, jak bylo sestřeleno ázerbájdžánské jednomotorové víceúčelové letadlo An-2 z rakety odpálené protiletadlovým raketovým systémem Osa ruské výroby. Tento raketový systém je v provozu jak u arménské armády, tak u ázerbájdžánské armády.

Podle různých zdrojů, jejichž informace jsou stále rozporuplné, ztratil Ázerbajdžán v posledních několika týdnech desítky takových letadel, která byla rovněž sestřelena pomocí protiletadlových raketových systémů. Některé satelitní fotografie ukazují stálý pokles počtu těchto letadel na ázerbájdžánských letištích, což může do jisté míry potvrdit, že jde o nejčastěji sestřelená letadla Artsakhovou armádou a použitými systémy protivzdušné obrany.

Přejít nahoru