Eurostat: Česko má jednu z nejnižších úrovní dluhu v EU. Je tu ale jedno varování

Podle ekonomických prognóz by měl dluh České republiky na konci roku 2020 dosáhnout 39,4 procenta jejího HDP, což je čtvrtý nejlepší výsledek v EU. Lepší bude na tom pouze Estonsko, Bulharsko a Lucembursko.

Na druhém konci stupnice jsou Portugalsko, Itálie a Řecko, jejichž dluh je již více než dvojnásobný než jejich celý HDP.

Míra zadluženosti v České republice je také nižší než průměr EU, uvedl analytik Trinity Bank Lukáš Kovanda. Píše portál RMX.

“Belgie, Španělsko, Francie, Itálie a Slovensko zaznamenaly nejvyšší růst dluhu během vrcholu krize s koronaviry. V Česku se ve druhém čtvrtletí zvýšil veřejný dluh ve srovnání s HDP dvouciferně,” dodal.

Ani člen představenstva České národní banky Aleš Michl tvrdí, že se podle českého zpravodajského portálu Idnes.cz neobává zvýšení českého dluhu způsobeného dodatečnými vládními výdaji, které by měly v obtížných dobách podporovat ekonomiku.

“Důležité je, jak jsou dluhy financovány. A v současné době je poptávka po českých dluhopisech čtyřikrát vyšší než nabídka. Období růstu přijde a poté bude nutné znovu vyvážit rozpočet tak, jak byl v poslední tři roky, “řekl Michl.

Kancelář české fiskální rady nedávno kritizovala vládu za její vágní představu o tom, jak v nadcházejících letech znovu získat kontrolu nad veřejnými financemi.

„Rozpočet je nastaven jako velmi expanzivní, aniž by bylo upřesněno, jak bude probíhat návrat veřejných financí na udržitelnou úroveň. Při současných parametrech existuje riziko, že schodek českého státního rozpočtu bude v roce 2022 nominálně ještě vyšší a 2023 než v případě nepoměrně většího Německa, “varovala rada.

Přejít nahoru