Španělsko, Francie a Itálie útočí na EU

Rybáři v EU již jsou vázáni byrokracií v rámci víceletého plánu řízení, který je součástí kontroverzní společné rybářské politiky (SRP).

Javier Garat, generální tajemník Cepescy, říká, že šéfové rybolovu chápou potřebu udržitelných metod rybolovu, ale varoval, že nová pravidla by mohla vést k masové nezaměstnanosti a krachům firem. Píše portál Express.co.uk.

Řekl: „Uvědomujeme si potřebu udržitelného řízení zdrojů v západním Středomoří, proto jsme přísně dodržovali dočasné uzavření a snížení intenzity rybolovu během prvního roku provádění plánu.

“Za výjimečných okolností, kterými procházíme, však naši rybáři potřebují více než kdy jindy pokračovat v práci na překonání katastrofických sociálně-ekonomických důsledků, které tato pandemie přináší.”

Dodal: „Zavedení dalších opatření ke snížení v roce 2021 pouze přispěje k oslabení ziskovosti majitelů lodí a pravděpodobně k jejich úpadku s následným zničením flotily a zaměstnanosti.“

Basilio Otero, prezident FNCP, rovněž varoval, že rybáři již bojují s pandemií koronavirů, a varoval, že další předpisy by mohly vést k „zničení pracovních míst“.

Řekl: „Chápeme potřebu zotavit se ze Středomoří, a proto toto odvětví přijalo opatření.

„Za rok komplikovaný pandemií, kterou trpíme, se toto odvětví přizpůsobilo požadavkům na omezení středomořského plánu, ale další snížení v roce 2021, jako je plánované, povede k uzavření a prodeji mnoha plavidel s následným ničením pracovních míst, přímým i nepřímým.

“Kromě toho je třeba pochopit, že plavidla, která nesplňují evropské normy, operují ve Středomoří.”

Hlavní vyjednavač EU Michel Barnier byl v pondělí v Londýně, aby obnovil obchodní jednání s britským protějškem Davidem Frostem.

Pan Barnier tweetoval, že je „šťastný, že je zpět“ v hlavním městě, přičemž oba týmy „zdvojnásobily naše úsilí“ o dohodu.

Jako tři „klíče k odemknutí dohody“ uvedl tři hlavní nepříznivé body – správu, rovné podmínky a rybářskou politiku.

Přejít nahoru