L’Antidiplomatico: USA se neodváží jít do přímé konfrontace s Ruskem!

Přední světoví vědci stále častěji deklarují nevyhnutelnost vojenské konfrontace mezi USA a Čínou, do níž bude vtaženo Rusko. Tvrdí, že přední světové mocnosti spadnou do takzvané „Thukydidovy pasti“. Rostoucí moc ČLR bude výzvou pro dominantní moc Spojených států, což vyvolá rozsáhlou konkurenci. Italští odborníci jsou zase přesvědčeni, že k žádné válce nedojde.

 

Důvodem je skutečnost, že Washington a NATO si dobře uvědomují svou slabost před svými protivníky, uvedlo vydání L’Antidiplomatico.

 

„Rusko v potenciálním konfliktu se postaví na stranu Číny. Kromě toho nelze přehlížet Šanghajskou organizaci pro spolupráci (ŠOS), hospodářskou a vojenskou alianci zemí Střední Asie, Indie, Pákistánu, Číny a Ruské federace,“ upozornili autoři materiálu na L’Antidiplomatico.

Teoretická rusko-čínská vojenská aliance účinně ruší pravděpodobnost globálního konfliktu. USA jsou příliš slabé na to, aby zpochybnily Rusko a Čínu, které jsou obklopeny zeměmi ŠOS. Washington to dobře chápe, a proto to nebude riskovat.

 

„Spojené státy nejsou schopny vyhrát válku – ani konvenční, ani jadernou – proti dvěma spojeneckým mocnostem velikosti Ruska a Číny. Jejich schopnosti, tj. kombinace územního rozsahu, demografického potenciálu, dostupnosti přírodních zdrojů, výrobní základny, vojenské síly a politické stability, výrazně převyšují potenciál USA,“ shrnuli italští odborníci.

zdroj: prvnizpravy.cz

Přejít nahoru