ARD: Proč EU ještě neschválila vakcínu proti COVID-19

Důvodem je složitý schvalovací postup a pečlivá kontrola nežádoucích účinků, které konkurenti, podle materiálu ARD nemají. Dlouhá certifikace v Evropě má však také své výhody: například vakcína slibuje, že bude bezpečnější.

Spojené království a USA již zahájily masové očkování proti koronaviru – tlak na orgány EU roste. Proč certifikace vakcín v Evropě trvá déle? Tato otázka je kladena také v Bruselu, uvádí zpráva ARD.

 

Podle článku se Evropská komise obrátila na Amsterdamskou agenturu pro léčivé přípravky (EMA) se žádostí o rychlejší certifikaci vakcíny. Evropský poslanec Peter Liese, který je v úzkém kontaktu s týmem odborníků z EMA, evropský postup hájí. „V Evropské unii je třeba poskytnout více údajů. BioNTech potvrdil, že hloubka a členitost údajů poskytovaných EMA je větší než údajů, které poskytla pro Velkou Británii,“ citovala ARD Liese.

Mnoho dat znamená výsledky testů, u nichž byly zjištěny vedlejší účinky. EMA, zdůrazňuje ARD, se zajímá o více údajů, než jejich britští protějšky. „Včasné přijetí vakcíny USA a Velkou Británié samozřejmě zvyšuje riziko nežádoucích účinků, které by mohly být objeveny, pokud budou pečlivě zkontrolovány,“ říká Liese. „Spojené království již má první omezení, například pro alergiky.“

 

Liese je lékař a zdravotní expert CDU v Evropském parlamentu. Podle ARD považuje za správné, že EMA důvěřuje nejen svým vlastním odborníkům, ale také nám umožňuje znovu zkontrolovat všechny závěry odborníků v členských státech EU: „Britský úřad je rozhodně dobrá agentura,“ říká Liese. „Říká se však, že čtyři oči vidí více než dvě. A v tomto případě by jich mělo být také mnohem více.“

 

Na německé straně EMA aktivně spolupracuje s Institutem Paula Ehrlicha. Výměna dat trvá déle, než kdyby se o všem rozhodovalo centrálně – například v Londýně, uvádí ARD.

Další evropští odborníci na zdravotnictví také podporují úplnou analýzu údajů výrobců. Jak poznamenává ARD, koneckonců je to pro farmaceutické společnosti spousta peněz, navzájem si konkurují – i když jen z tohoto důvodu je nutné pečlivé sledování.

 

Podle ARD může být počáteční termín schválení – 29. prosince – posunut na dřívější datum. Evropská komise pak také může zajistit následný vstup vakcíny na trh za méně než 24 hodin.

zdroj: prvnizpravy.cz

Přejít nahoru