Rakouský ústavný soud zrušil zákaz šátků na základních školách v Rakousku. Jenom před rokem zákázali nošení šátků

Rakouský ústavní soud v pátek zrušil zákaz šátků pro žáky základních škol, který považoval za diskriminační a protiústavní. Přísně vzato, zákon zakazuje dětem nosit „ideologicky nebo nábožensky ovlivněné oblečení, které souvisí s pokrývkou hlavy“.

Vrchní soudce soudu, Christoph Grabenwarter, však uvedl, že další vládní materiál doprovázející zákon jasně ukázal, že předmětem oděvu byl šátek.

Soud prohlásil, že sporný zákon, který platí od podzimu 2019, porušuje zásadu rovnosti a povinnost státu vůči náboženské neutralitě, protože se v praxi dotýká pouze studentů jednoho náboženství, islámu.

„Se sebou to nese riziko, že bude bránit přístupu muslimských dívek ke vzdělání a přesněji je bude bránit ve společnosti,“ řekl Grabenwarter.

Rodina uvedla, že zákaz je tedy nepřiměřeným porušením náboženské svobody, náboženské výchovy dětí a porušením zásady rovnosti.

Zákon loni přijala většina konzervativních a krajně pravicových zákonodárců, kteří uvedli, že zákaz chrání ženy před sexistickým útiskem a před spolitizovanou islamistickou ideologií.

Rakouské společenství islámské víry (IGGOe) uvítalo rozhodnutí soudu jako důležitý krok k náboženské svobodě a vládě zákona.

„Rovných příležitostí a autonomie dívek a žen v naší společnosti nelze dosáhnout zákazy,“ uvedl ve svém prohlášení prezident IGGOe Umit Vural.

Vural uvedl, že je důležité zaměřit se na lidská práva a že je také nepřijatelné tlačit na dívky, aby nosily šátky.

Přejít nahoru