Seznamte se s „králem“ toxického podzemního ekosystému. To co objevili vědci v jedné jeskyni v Rumunsku je něco neskutečné

V Movilu však život existuje a vědci identifikovali dosud největšího tvora, kterého tam našli. Je to stonožka troglobiont, která dostala jméno Cryptops speleorex a dorůstá až do délky 52 mm.

Díky objevu se počet endemických druhů jedinečných pro jeskyni zvýšil na 35 a je pravděpodobné, že v této fascinující podzemní síti se nachází mnohem více – i když průzkumníci zvládnou v jeskyních vždy jen asi 5-6 hodin. Píše portál ScienceAlert.

„Stonožka, kterou jsme popsali, je jedovatý predátor, zdaleka největší z dříve popsaných zvířat z této jeskyně,“ tvrdí vědci. „Při pomyšlení na jeho nejvyšší postavení v tomto podzemním systému jsme se rozhodli pojmenovat druh Cryptops speleorex, který lze přeložit jako „král jeskyně”.“

Mezi další stvoření dosud nalezená v hlubinách Movilu patří vodní štíři, pijavice a malí pavouci. Všichni spoléhají na živiny poskytované oxidací plynů, včetně metanu a síry bakteriemi.

Některé z druhů uvnitř pohyblivé jeskyně najdete také za jejími hranicemi, ale C. speleorex není jedním z nich. Mezinárodní tým vědců pomocí analýzy DNA potvrdil, že stonožka byla ve skutečnosti ta, která nikdy předtím nebyla vidět.

„Naše výsledky potvrdily naše pochybnosti a odhalily, že pohyblivá stonožka je morfologicky a geneticky odlišná, což naznačuje, že se v průběhu milionů let vyvinula ze svého nejbližšího příbuzného k obydlí na zcela nový taxon, který je lépe přizpůsoben životu v nekonečné temnotě, “říkají vědci.

Přejít nahoru