Apple odhaluje jak nás špehuje Facebook a další giganti

Upřímně se zde nedozvíme nic, o čem bychom dříve nemohli tušit, ale souhrnné seznamy jsou stále působivé.

Podle údajů předložených společností Cupertino je Facebook nesporným králem špiónů. Kromě jména a příjmení, telefonního čísla nebo geolokace klient sociální sítě shromažďuje, informace o online nákupech, finančních transakcích a dokonce i zdraví. Podobně invazivní je i bratr Instagram.

WhatsApp Messenger je jen o něco lepší, protože se nezajímá o zdraví uživatele, ale o finance. Současně tato skupina zahrnuje většinu sociálních médií, včetně TikToku a Snapchaut, které jsou dychtivě instalovány teenagery.

Nejen sociální média
Zdraví a finance jsou také zajímavé pro seznamovací aplikace. Tinder i Badoo. Mezitím messenger Viber, často používaný našimi východními sousedy, hledá reklamní identifikátory třetích stran a nespecifikované důvěrné informace, které jsou zahrnuty do druhé kategorie.

Obchodní zprávy, Teams a Slack mohou být pozitivním překvapením. Nelze je nazvat zcela anonymními, protože shromažďují geolokační data a historii vyhledávání, ale příliš nezasahují do soukromého života, tj. zdraví a financí.

Nejvíce soukromé messengery, což je docela pochopitelné, poskytují Telegram a Signal. První je spokojen s kontakty a telefonním číslem, druhý pouze se samotným číslem.

zdroj: techsvet.cz

Přejít nahoru