Mezi touto hrdou matkou a jejím dítětem je jen 18měsíční věkový rozdíl. Jak je to možný?

Molly Everette Gibson se narodila z embrya, které bylo zmrazeno v říjnu 1992 – pouhých 18 měsíců poté, co se v dubnu 1991 narodila její matka Tina, nyní 29 let.

“Je těžké si to představit v hlavě,” řekla Tinas pro The Post ze svého domova v Knoxville v Tennessee. “Ale pokud jde o nás, Molly je náš malý zázrak.”

Podle vědců z Prestonovy lékařské knihovny na univerzitě v Tennessee, dívka vstupuje do historických knih jako nejdéle zmrazené embryo, o kterém je známo, že vede k živému porodu.

Pozoruhodné je, že příchod Molly 26. října zlomil předchozí rekord její sestry Emmy Wrenové, která před porodem v listopadu 2017 strávila 24 let na ledě. Píše portál NYP.

Embrya byla zmrazena společně a jsou úplnými genetickými sourozenci. Byli rozmraženi téměř tři roky od sebe v Národním dárcovském centru pro embrya (NEDC) před jejich příslušnými převody do Tinine dělohy.

Jelikož byli darováni anonymně, jejich biologičtí rodiče zůstávají neznámí.

“Je pro mě velmi obohacující, když vidím, že embryo, které bylo zmrazeno před lety, vedlo k narození krásného dítěte,” řekla ředitelka laboratoře NEDC Carol Sommerfeltová. “Cítím se poctěna, že mohu být součástí tohoto procesu.”

Tina a její manžel Benjamin (36) se nejprve obrátili na NEDC poté, co se v průběhu pěti let přirozeně snažili o své vlastní dítě. Benjamin má cystickou fibrózu, která může způsobit neplodnost.

Pár, který se nyní oženil, předtím choval děti a zvažoval tradiční adopci. Začátkem roku 2017 jim ale rodiče Tiny řekli o neziskové organizaci poté, co o ní sledovali položku v místních televizních zprávách.

“Byli jsme jako:, To zní šíleně. Ne, děkujeme, nemáme zájem, “vzpomněla si Tina na vyhlídku na početí s dárcovským embryem. “Pak jsme na to stále mysleli a nemohli jsme to dostat z našich myslí.”

Navštívili centrum (pohodlně se sídlem v jejich domovském městě) a byly jim předloženy profily přibližně 300 cizinců, kteří po léčbě IVF darovali náhradní embrya.

“Nebyli jsme vybíraví,” řekla Tina, která pracuje jako učitelka na základní škole. “Chtěli jsme jen dítě.”

Než však zvážili zdravotní zázemí dárců, zúžili výběr na páry malého vzrůstu – „jsme oba malí lidé,“ zasmála se Tina. Nakonec vybrali embryo, které se později stalo Emma v březnu 2017.

Tina zjistila až v den převodu, že byla zmrazena na 24 let. “Zeptala jsem se specialisty, doktora Jeffreyho Keenana:, Co to znamená? ‘” Vzpomněla si. “A on odpověděl:” No, mohl by to být světový rekord. ”

“Věřila jsem mu.”

Ukázalo se, že Emma byla světlem jejich životů. Po několika letech jí Gibsonové chtěli poskytnout bratra nebo sestru. Nešlo o rozhodnutí přemístit dvě zbývající embrya od stejných dárců.

Dr. Sommerfelt, který opět dohlížel na jemný proces rozmrazování, řekl The Post: „Dokud budou embrya správně udržována v zásobní nádrži na kapalný dusík při minus 396 stupních, máme pocit, že mohou být dobří na neurčito.

“S narozením Molly víme, že mohou přežít nejméně 27 a půl roku a pravděpodobně i déle.”

Gibsonova druhá dcera byla dodána s váhou 6 liber a 13 uncí po relativně jednoduché práci.

Nepřesvědčilo je, že Molly je v lékařských kruzích považována za něco „velkého“. Tina dodala: „Pro nás je neuvěřitelnější, že máme dvě vzácné malé děti, o kterých jsme si nikdy nemysleli, že je můžeme mít.

“Držíme Molly – to kousavé malé dítě – a cítíme se požehnáni.”

Přejít nahoru