Řada skandálů a neúspěchů v bankovním sektoru v Evropě i jinde hrozí narušením důvěry veřejnosti v toto odvětví

Působení banky znovu vyvolalo obavy z možného opakování krachu z roku 2008, který byl největším otřesem globálního finančního systému za téměř sto let – ten, který posunul světový bankovní systém na pokraj kolapsu. Podle odborníků je velkým problémem to, že vlády nemají politické nástroje, které měly v roce 2008 k tomu, aby zabránily tomu, aby se finanční šok proměnil v pád, a celková úroveň dluhu je vyšší než během předchozí krize. Profesor veřejné politiky na Harvardské univerzitě a profesor ekonomie a bývalý hlavní ekonom MMF Kenneth Rogoff řekl: „Když máme další finanční krizi, naše nástroje jsou omezené.“ Tyto obavy posilují tvrzení, že banky eurozóny mohou být mnohem zranitelnější vůči opakování finanční krize z roku 2008, než dříve uváděly „zátěžové testy“ EU. Vyplývá to z auditu provedeného Evropským účetním dvorem (EÚD) v Lucemburku, který uvádí, že zátěžové testy zveřejněné v loňském roce vyloučily mnoho nejslabších evropských bank, ignorovaly klíčové faktory, které by mohly způsobit selhání banky, a použily simulace, které nemá nic společného s krizí v roce 2008. Německá banka DB již v posledním testu EBA dopadla špatně, ale negativní audit naznačuje, že její problémy mohou být ještě horší, než se dříve myslelo.

Stresový test z roku 2018 zahrnoval pouze 48 bank, což je pokles oproti 90 v jeho prvním průzkumu v roce 2011, protože změnil kritéria tak, že jeho „skutečná prahová hodnota“ zahrnovala banky, které v konsolidovaných aktivech držely 100 miliard EUR nebo více, s vyloučením některých zemí s slabší bankovní systémy “. Kromě nebezpečí nového útlumu byl kontinent nedávno také otřesen několika bankovními skandály, a to vše s mezinárodními důsledky. Odborníci tvrdí, že to ukazuje, že je stále zapotřebí většího dohledu nad bankovním sektorem, přičemž jako hlavní příklad uvedeme případ týkající se „fingované“ akvizice Bankhaus Erbe českou bankou J&T. J&T Banka je finanční konglomerát z východní Evropy, který je registrován na Slovensku, ale působí také v České republice (kde se nachází její sídlo) a v mnoha dalších zemích. Valentina Romanova, prezidentka a bývalá majitelka Bankhaus Erbe, byla obviněna ze spáchání dvojitého prodeje Bankhaus Erbe poté, co prodala 59% podíl v bance podnikateli Pavlu Komissarovovi za částku 13,7 milionu dolarů, jen aby se otočila a 100% jejích akcií společnosti J&T. Romanova, dcera bývalého člena politbyra ústředního výboru komunistické strany v Sovětském svazu, je obviňována z přijímání Komissarovových plateb, ale odmítá vydat dokumenty potřebné k potvrzení prodeje. Podle Komissarova Romanova také ignoroval jeho alternativní návrh, jak vrátit prostředky a zrušit prodej. Komissarov nyní žaluje Romanovu před ruskými soudy s tím, že byl oklamán jeho investicí 13,7 milionů dolarů. Romanova zasa reagovala na tiskové dotazy týkající se případu prodejen, jako je ruská Novaja gazeta, s hrozbou soudního jednání, a přísně informovala noviny, že její manžel je „bývalý náměstek generálního prokurátora a vedoucí vyšetřovacího odboru prokurátora Generální kancelář “ve zjevné snaze vyhrožovat novinářům, aby příběh podpořili. Místo toho zveřejnili její zprávu v plném znění. Tento skandál není jediným nedávným neúspěchem již tak špatně pošpiněné pověsti bankovního sektoru. Například Jesper Nielsen, vrchní ředitel Danske Bank, byl nedávno propuštěn ze skandálu zahrnujícího přebíjení zákazníků. Byl to nejdelší porce z 10 lidí v čele největší dánské banky, která se snaží obnovit důvěru poté, co v její estonské jednotce explodoval skandál s praním peněz ve výši 230 miliard dolarů.

Elsewhere, the Moldovan parliamentary commission has just published the second part of an investigation detailing the disappearance of some $1bn from the nation’s banking system, an event that the tiny, impoverished country is still reeling from. Aleksandr Slusari, the parliament’s deputy speaker and chairman of the body’s investigative committee, has demanded to know who was responsible for the disappearance of the funds, blaming the prosecutor’s office for hiding it.

Rogoff added: ”Unfortunately, when there is a financial crisis, a debt crisis, any kind of crisis, the hardest hit are almost invariably the disenfranchised, the poorest people and, very often, the middle class. So, a financial crisis would be bad for the wealthy but it would be worse for ordinary people. So, when we think about protecting the economy from a financial crisis, it’s not just about protecting the wealthy financiers; it’s about protecting ordinary people.”

All these issues represent a challenge for incoming ECB chief Christine Lagarde. Lagarde, a lawyer, will take over at a time of economic uncertainty with Megan Greene, economist at the Harvard Kennedy School, saying: “Largarde’s lack of direct experience of working in financial markets is also notable and could be relevant if Europe heads into recession.”

zdroj: eureporter.co

Přejít nahoru