Mafie mění vliv na sociální média, aby posílila svou značku

Pro příležitostného pozorovatele to byla jen další stránka na Facebooku, která rozdávala inspirativní zprávy – a příležitostné ohrožení – svým 18 000 následovníkům. Ve skutečnosti „Čest a důstojnost“ bylo cvičení značky pro sociální média pro šéfa italské mafie, jehož časté příspěvky náhle skončily poté, co byl odsouzen k 30 letům vězení.

Před svým uvězněním v roce 2017 strávil Vincenzo Torcasio, šéf klanu kalábrijské Ndranghety, nejmocnější italské mafie, pět let budováním rozsáhlého online sledování. Jeho digitální nabídka poskytovala nepravděpodobnou kombinaci kýčovitých obrazů růží a srdcí, citáty spisovatele Paula Coelha a příležitostné nugety prošedivělých gangsterských moudrostí.

V dalších příspěvcích pan Torcasio z jihotalianského města Lamezia Terme v Kalábrii napadl přísná pravidla věznění italského státu proti mafii. Fotografie velkých částek peněz byly doprovázeny slovy: „když se to týká, nemůžete nikomu věřit“.

“Mafie byla vždy v podnikání budování značky a zde se médium změnilo, ale cíle se nezměnily,” řekl Federico Varese, expert na organizovaný zločin na Oxfordské univerzitě.

“Silné kriminální značky snižují potřebu používat násilí, jako kdybyste si ode mě půjčili peníze a věděli, že jsem v mafii, už víte, že to myslím vážně.” Tato pověst mi pomáhá vyhnout se násilí, které přitahuje pozornost, takže jeho budování je velmi racionální investicí. “

Šéfové zločinů, kteří používají média k vytváření svých osobních profilů v předdigitálním věku, mají dlouhou historii. Newyorský mafián John Gotti, známý jako dapper don, se v 80. letech skvěle chlubil publicitě a pozornosti médií. Přestože budování dobrého jména může být dobré pro podnikání, přináší několik úskalí.

“Pokud se stanete příliš slavným, není to dobrá strategie,” řekl pan Varese. “Pokud se stanete celebritou, přitahuje to pozornost policie.” Gotti ze sebe udělal terč. “

Torcasioova stránka „Honor and Dignity“ na Facebooku, která je od roku 2017 neaktivní, ale zůstává online, nezahrnuje žádnou přímou propagaci trestné činnosti. Místo toho se mnoho příspěvků zaměřuje na riziko zrady vašich blízkých, nutnost mít „chladnokrevnost“ a respektovat známé italské šéfy organizovaného zločinu z minulosti, jako je slavný šéf neapolské Camorry Raffaele Cutolo .

Anna Sergi, kriminalistka z University of Essex ve Velké Británii, uvedla, že šéfové kriminality a jejich rodinní příslušníci využívají sociální média tímto způsobem k propagaci a obraně toho, co považují za chvályhodné kulturní hodnoty.

“Mafiánská identita není vždy stejná jako činnost organizace,” řekla. “Ti, kteří patří do klanu, to často považují za životní styl a způsob bytí se spoustou dobrého.” Pro tyto lidi je z kriminologického hlediska přirozené hájit svou identitu a hodnoty v době, kdy jsou napadeni státem. “

Video od Glocku 21 natočené ve zchátralém kalábrijském městě Rosarno přilákalo 267 000 zhlédnutí a je na něm mládí pózující s automatickými zbraněmi, honosnými šperky a sportovními auty. Neexistují žádné důkazy o tom, že by někdo na videu byl sám v mafii.

Varese uvedl, že taková videa ukazují, že příbuzní členů mafie byli ovlivněni stejnými online kulturami mládeže jako ostatní teenageři a používají sociální média stejným způsobem jako mladí lidé jinde. Píše portál FT.com.

“Jsou to lidé jako my, žijí ve stejném světě jako my,” řekl.

“Jsou součástí stejné kultury, ve které žijeme, a většinu času o sobě odhalují pouze informace v sociálních médiích, které nejsou trestné a nelze je použít u soudu.”

Přejít nahoru