V Pentagonu informovali o možnosti jaderné války s Ruskem

Richard podotýká, že od dob rozpadu SSSR Pentagon nemusel projednávat možnost přímého válečného střetu s jadernou velmocí, ale nyní se podle něj situace změnila.

„Existuje reálná možnost toho, že regionální krize s Ruskem nebo Čínou může rychle přerůst do konfliktu s použitím jaderných zbraní, pokud podle jejich názoru v případě zasažení obyčejnými zbraněmi vznikne hrozba politickému zřízení nebo státu,“ oznámil Richard.
Podle admirála je vyloučení možnosti použití jaderných zbraní ze strany pravděpodobných nepřátel Washingtonu chybné.

Jak se Richard domnívá, zatímco se Ministerstvo obrany USA soustředí na boj proti terorismu, Rusko a Čína podle něj začaly provádět agresivní politiku a mezinárodním pravidlům vysílají výzvy silovými způsoby, které od dob studené války nebyly vidět. Podobné akce podle amerického admirála nesmí zůstávat bez odpovědi Washingtonu.

„Musíme aktivně konkurovat, abychom zadržovali jejich agresi. Tím, že jim ustupujeme, riskujeme posílení jejich představ, že Spojené státy nechtějí nebo nemůžou odpovědět, což je může ještě více povzbudit,“ píše Richard.
Kromě toho připomněl „střízlivějící“ růst strategických možností Číny a Ruska. Zejména Richard podrobně popsal modernizaci ruských jaderných sil a vývoj nových zbraní.

„Válčiště“ při válce Ruska a USA
Čím více Američané hospodaří v Norsku, tím větší je pravděpodobnost toho, že se tato země změní na válčiště mezi USA a Ruskem, řekl v rozhovoru pro norský portál NRK profesor Tormod Heier.

Profesor Norského institutu obrany Tormod Heier si myslí, že to zapadá do schématu, který vidíme v poslední době.

Heier podotýká, že Norsko hraje důležitou roli předsunuté obrany USA na Dálném severu, protože se nachází nejblíže tomu, čeho se Amerika za krizové situace nejvíce obává – jaderným silám Ruska.

Zdroj: 1

Přejít nahoru