Kolaps EU: Švédsko se přiblížilo k Velké Británii

Zejména Švédsko je proslulé svými vztahy s Británií a před britským referendem o členství v EU v roce 2016, Cathrine Danin – hlavní analytička přední stockholmské finanční instituce Swedbank – tvrdila, že její země může následovat Londýn z Bruselu.

Jedním z hlavních problémů pro paní Daninovou bylo, že pokud by byl zajištěn brexit, snížil by se vliv Švédska v EU a že by mohlo být donuceno vstoupit do obávané eurozóny.

Dodala: „To by mohlo přinutit Švédsko, aby usilovalo o užší vztahy s Velkou Británií, Norskem a případně s Dánskem na úkor EU. Píše portál Express.co.uk.

„Ve střednědobém až dlouhodobém horizontu tedy můžeme očekávat roztříštěnější Evropu, která se bude vyvíjet různou rychlostí.“

Paní Danin rovněž upřesnila, že Švédsko se ve vztahu k euru liší od Velké Británie a Dánska, protože „nemá formální výjimku“ ze vstupu do eurozóny.

Řekla, že ačkoli je nepravděpodobné, že by na Stockholm byl vyvíjen tlak na přijetí měny, „tlak by se zvýšil, kdyby Spojené království opustilo EU“.

Paní Danin uzavřela: „Švédsko a Spojené království se historicky přikláněly k liberálnějšímu směru, prosazovaly volný obchod a zvýšily konkurenci, proti čemž se ostatní země postavily.

„Kromě toho mají Švédsko i Spojené království velké finanční odvětví a úzce spolupracují, pokud jde o regulaci finančních trhů.”

Přejít nahoru