Chtěli do Německa. Migranti „minuli“ a skončili v Česku

„V kamionu jedoucím z Rumunska do Čech, který vezl regály, bylo nalezeno pět migrantů, pravděpodobně Afghánců. Na místo vyjela cizinecká policie,“ řekla pro Novinky.cz mluvčí policie Barbora Schneeweissová.

Podle jejích slov cizinci do návěsu kamionu vlezli pravděpodobně v Maďarsku.

Jak uvádí svědci, v areálu firmy vyskákali ven a mysleli si, že jsou v Německu.

Policie je otestuje na covid-19, poté budou odvezeni do některého záchytného zařízení.

Již 8. ledna policie našla migranty, kteří se ukrývali na Břeclavsku v kamionu mezi sloupky na vinice. Celníci našli čtyři muže bez dokladů, mělo se jednat o Afghánce.

Čtyři muži výzvě k prokázání totožnosti nemohli vyhovět, neměli u sebe žádné doklady totožnosti. Jediné, co předložili, byly kartičky uprchlického tábora v Rumunsku.

Podle mluvčí celníků Lady Temňákové se s největší pravděpodobností jednalo o Afgánce.

Stejný případ na Slovensku
9. ledna slovenská policie v okrese Trnava na západě země zadržela šest ilegálních migrantů z Afghánistánu, kteří se ukrývali v kamionu. Další tři objevila v obci Domaníky.

Členové cizinecké policie byli vysláni do sídla firmy ve zmíněné obci, aby prověřili oznámení, že se v areálu nachází šest státních příslušníků Afghánistánu.

„Osoby byly objeveny při kontrole nákladního prostoru kamionu,“ uvedla slovenská policie na sociálních sítích. Ze šesti cizích státních příslušníků byly čtyři nezletilé osoby.

„Dva dospělí byli žadateli o udělení azylu v Rumunsku. Za účelem navrácení podle Dublinské úmluvy byli umístěni v zařízení pro cizince v Medveďově,“ konstatovala slovenská policie.
Podle informací policie migranti měli nastoupit do kamionu za pomoci převaděče na parkovišti na území Rumunska. Kamion směřoval z Bulharska přes Rumunsko a Maďarsko na Slovensko.

zdroj: cz.sputniknews.com

Přejít nahoru