Mimořádné: Německá válečná loď překročí Jihočínské moře poprvé od roku 2002

Německá fregata vypluje do Asie v srpnu a na své zpáteční cestě se stane první německou válečnou lodí, která překročí Jihočínské moře od roku 2002, uvedli ve středu vyšší vládní úředníci. Píše portál Aljazeera.

Spojené království rovněž vysílá do oblasti své námořnictvo, které v sobotu oznámilo, že královna Alžběta HMS vypluje na svou první plavbu v květnu tohoto roku a očekává se, že do východní Asie se dostane koncem léta na severní polokouli.

Čína zřídila vojenskou základnu na umělých ostrovech přes Jihočínské moře, což si rovněž nárokují Vietnam, Malajsie, Brunej, Tchaj-wan a Filipíny, které za své nároky postavily Čínu před mezinárodním soudem.

V roce 2016 arbitrážní soud v Haagu rozhodl, že pro nárok Číny neexistuje žádný právní základ. Čína se případu odmítla účastnit a později rozsudek odmítla jako „neplatný“.

USA pravidelně provádějí operace „svobody plavby“, při nichž jejich plavidla procházejí poblíž některých ostrovů, a prosazují svobodu přístupu na mezinárodní vodní cesty.

Washington obviňuje Peking z militarizace Jihočínského moře a ze snahy zastrašit své asijské sousedy.

USA uvítaly rozhodnutí Německa rozmístit svou loď do tohoto regionu.

„Spojené státy mají národní zájem na zachování míru a stability, dodržování mezinárodního práva, zákonného nerušeného obchodu a svobody plavby a dalšího zákonného využívání moře,“ uvedla mluvčí amerického ministerstva zahraničí.

“Vítáme podporu Německa pro mezinárodní řád založený na pravidlech v Indicko-Pacifiku.” Mezinárodní společenství má zásadní podíl na zachování otevřeného námořního řádu. “

Přejít nahoru