Velitel norských ozbrojených sil promluvil o válce s Ruskem

Kristoffersen je přesvědčen, že je nutné dělat něco pro to, aby se snížilo napětí s Ruskem. Jinak by to nemuselo skončit dobře.

„Nejnebezpečnější věcí, která se může Norsku, NATO a celému světu stát, je otevřený konflikt s Ruskem. Naštěstí je to nepravděpodobné,“ cituje jeho slova norská rozhlasová a televizní společnost NRK.

Podle jeho názoru se však vztahy mezi těmito zeměmi v posledních letech znatelně ochladily. Šéf ozbrojených sil rovněž poznamenal, že považuje za nutné rozvíjet dialog mezi Moskvou a Oslem.

„Konverzace by nám mohla pomoci najít nějaká řešení,“ dodal k věci Kristoffersen.
Dotyčný navíc v této souvislosti připomněl, že na jiných příkladech z minulosti lze vidět, jak moc je dialog důležitý a k jakému progresu vedl.

Zmiňme, že ruská strana opakovaně upozorňovala na posílení spolupráce mezi Norskem a Spojenými státy. Oficiální mluvčí ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharovová poznamenala, že Rusko považuje plány Washingtonu rozmístit strategické bombardéry na letecké základně poblíž Trondheimu za další krok ke zvýšení vojenské aktivity v regionu. V lednu navíc ministr zahraničí Sergej Lavrov připomněl negativní důsledky přesunu vojenské infrastruktury NATO k ruským hranicím.

USA přesunuly do Norska strategické bombardéry
Včera jsme informovali o tom, že americké strategické bombardéry B-1B Lancer poprvé přiletěly do Norska, aby se zúčastnily společných cvičení v Evropě. Vyplývá to z prohlášení velení Letectva Spojených států amerických v Evropě a Africe.

Dříve byla v evropských internetových médiích zveřejněna informace o tom, že Letectvo USA v únoru plánuje do Norska přesunout čtyři strategické bombardéry B-1B Lancer.

V prohlášení velení se uvádí, že bombardéry amerického letectva B-1B Lancer ze 7. letky z letecké základny Dyess v Texasu v pondělí dorazily na norskou leteckou základnu Ørland v kraji Sør-Trøndelag „v rámci dávno naplánované cvičné mise“ pro vykonání letů v Evropě.

„Těším se na příležitost ukázat naši schopnost provádět operace z této nové lokace a plnit misi v nových podmínkách. Cvičení s takovými spojenci, jakým je Norsko, nám umožňují zdokonalovat naše možnosti zadržování a obrany, a také upevňovat stabilitu v regionu,“ uvádí se v tiskové zprávě slova generála Jeffreyho Harrigiana, velitele amerického letectva v Evropě a Africe.

zdroj: cz.sputniknews.com

Přejít nahoru