Dechberoucí obrázek z Havaje ukazuje ne jeden, ale dva jevy vzácných obloh

Fotoaparáty na dalekohledu Gemini North ve observatoři Gemini v Mauna Kea pořídily úžasný obraz vícebarevné světelné show. Národní optická infračervená astronomická výzkumná laboratoř (NOIRLab) zveřejnila fotografii ve středu jako „obrázek týdne“.

Blesk v obraze „vypadá tak nadpozemsky, že to vypadá, že to musí být speciální efekt,“ řekl NOIRLab. Rovněž zveřejnila zoomovatelnou verzi.

Tyto barevné bleskové jevy jsou vhodně známé jako červené skřítci a modré trysky. Zachycení pomocí fotoaparátu je extrémně obtížné: Blesky trvají jen desetiny sekundy a je těžké je vidět ze země, protože jsou obecně zakryty bouřkovými mraky.

Podle Petera Michauda, ​​manažera pro vzdělávání a střetávání pro NOIRLab, používají astronomové v blízkém Hilu kamery dalekohledu ke vzdálenému sledování špatného počasí, které se vařilo poblíž observatoře. Kamerový systém pořizuje fotografii oblohy každých 30 sekund.

„Viděli jsme několik dalších příkladů podobných jevů, ale to byl nejlepší příklad bleskového skřítka v horních vrstvách atmosféry,“ řekl Insiderovi.

Červení skřítci jsou ultrarychlé záblesky elektřiny, které praskají horními oblastmi atmosféry – mezi 37 a 80 km (23 až 49 mil) na obloze – a pohybují se vesmírem. Někteří skřítci mají tvar medúzy, zatímco jiní, podobně jako na obrázku na observatoři Gemini, jsou svislé sloupy červeného světla s úponky hadícími se dolů. Říká se jim mrkev.

Stephen Hummel, specialista na temnou oblohu na observatoři McDonald, zachytil v červenci loňského července (níže) nádherný snímek skřítků z medúzy z hřebene na Mount Locke v Texasu. Píše portál ScienceAlert.

„Skřítci se obvykle zdají oku jako velmi krátké, matné, šedé struktury. Musíte je hledat, abyste je zahlédli, a často si nejsem jistý, že jsem jednoho skutečně viděl, dokud nepotvrdím záběry z kamery,“ potvrdil Hummel pro Insider.

Davis Sentman, který pracoval jako profesor fyziky na univerzitě na Aljašce Fairbanks, navrhl název „sprite“ pro fenomén červeného blesku. Řekl, že tento termín je „vhodný k popisu jejich vzhledu“, protože toto slovo evokuje pohádkovou, prchavou povahu blesku. Sentman zemřel v roce 2011.

Přejít nahoru