Americké námořnictvo střílí varovné výstřely na íránská plavidla, které na ně zaútočili + VIDEO

Americké námořnictvo uvedlo, že íránská plavidla v pondělí zaútočila na dvě americké lodě v Perském zálivu. Incident přinutil USA jednat, přičemž jedna válečná loď vypálila varovné výstřely na íránské čluny. Během neuvěřitelně blízkého setkání – které mohlo vyústit v kolizi, americké námořnictvo uvedlo, že íránské čluny se v jednom okamžiku dostaly jen „62 metrů“ od obou amerických lodí.

Americké námořnictvo ve svém prohlášení uvedlo, že 26. dubna ve 20 hodin tři rychlá pobřežní útočná plavidla Íránských islámských revolučních gard (IRGCN) (FIAC) „neprováděly náležitý ohled na bezpečnost ostatních plavidel“.

Dodali, že plavidla se nacházela „v těsné blízkosti námořních lodí USA“ v mezinárodních vodách severního Arabského zálivu.

Americké námořnictvo uvedlo, že se plavidla přiblížila k hlídkové pobřežní lodi amerického námořnictva USS Firebolt (PC 10) a hlídkové lodi US Coast Guard USCGC Baranoff (WPB 1318) na „zbytečně blízko“ – s nejbližším bodem pouhých „68 metrů“ k obě americké lodě.

Po několika varováních vystřelil Firebolt varovné výstřely, uvedlo americké námořnictvo.

V prohlášení znělo: „Firebolt a Baranoff prováděli v době incidentu rutinní námořní bezpečnostní operace v mezinárodních vodách.

“Americké posádky vydaly několik varování prostřednictvím rádiových mostů a zařízení hlasitého volání, ale plavidla IRGCN pokračovaly v manévrech na krátkou vzdálenost.”

“Posádka Fireboltu poté vypálila varovné výstřely a plavidla IRGCN se vzdálila do bezpečné vzdálenosti od amerických plavidel.” Píše portál Express.co.uk.

VIDEO ZDE

Americké námořnictvo během celého incidentu uvedlo, že síly se pokusily „snížit riziko nesprávného výpočtu, zabránit kolizi a deeskalovat situaci“.

Přejít nahoru