NATO zahájilo jednání o umělé inteligenci ve zbraních

Tento krok přichází uprostřed velkého úsilí o zostření hranic NATO v tom, co úředníci nazývají vznikající a rušivé technologie neboli EDT. Autonomní a umělá inteligence s výzbrojí je klíčovým prvkem tohoto úsilí, jehož cílem je zajistit technologické vedení v globálním měřítku.

“Dohodli jsme se, že potřebujeme zásady odpovědného používání, ale jsme také v procesu vymezení konkrétních technologií,” uvedl David van Weel, zástupce generálního tajemníka aliance pro nově se objevující bezpečnostní výzvy, na webové akci organizované počátkem tohoto měsíce estonské ministerstvo obrany.

Řekl, že pro různé systémy mohou platit různá pravidla v závislosti na jejich zamýšleném použití a úrovni autonomie. Například algoritmus, který prochází daty v rámci operace back-office v sídle NATO v Bruselu, by byl podroben jiné úrovni kontroly než autonomní zbraň.

Kromě toho se v průmyslu připravují pravidla pro pochopení požadavků kladených na to, aby systémy dodržovaly budoucí politiku NATO v oblasti umělé inteligence. Myšlenkou je představit nabídku kvantifikovatelných principů pro společnosti, aby určily, čeho mohou jejich produkty dosáhnout, uvedl Van Weel.

Přejít nahoru