Bidenovy dvojité standardy a to, jak USA prodávají F-35 do SAE

Dohoda má hodnotu 23 miliard dolarů a byla poslední dohodou podepsanou předchozí administrativou prezidenta Donalda Trumpa. Kromě stíhaček a dronů dohoda zahrnuje „další vybavení“, ke kterému se mluvčí amerického ministerstva zahraničí nevyjádřil. “Pokračujeme v kontrole podrobností a konzultacích s úředníky Emirátů,” uvádí se v prohlášení.

Připomínáme, že hned po lednovém nástupu do funkce zmrazil Joe Biden několik obchodů svého předchůdce, včetně dohody se SAE, známé také jako Abraham Accord. Tato dohoda se stala známou, protože ji Donald Trump schválil na poslední chvíli své vlády.

Demokraté v Kongresu dohodu ostře kritizovali. Přestože Spojené arabské emiráty podepsaly dohodu a dohodu přijaly, nebylo jasné, zda Spojené státy učiní totéž za Bidena. Píše portál Bulgarianmilitary.

V lednu ministr zahraničí Anthony Blinkin uvedl, že je zcela normální, že nová administrativa přezkoumává dohody předchozí vlády, aby zajistila, že každý prodej splňuje strategické cíle USA.

Kritici v Kongresu ostře kritizovali dohodu se Saúdskou Arábií a SAE. Podle nich se závod ve zbrojení a prodej zbrojní technologie vyvíjí extrémně rychle. Uvedli příklad Saúdské Arábie, která by mohla použít nové americké zbraně proti Jemenu – válku, kterou Saúdové vedou na území cizí země.

Této dohody je třetí strana, a to je Izrael. USA mají s Izraelem přísnou dohodu o prodeji zbraňových systémů a střeliva zemím v regionu. Podle něj by před jakýmkoli prodejem měli posoudit a vypočítat hrozby pro Izrael, poté by měli zahájit jednání.

Izrael a Spojené arabské emiráty však loni v září podepsaly dohodu o normalizaci vztahů. Tento krok rozvázal ruce Washingtonu a dal „zelenou“ k provedení podobných obchodů, jako tomu bylo v případě F-35, bezpilotních vzdušných prostředků a „dalšího vybavení“.

Je třeba poznamenat, že zápisy ze schůzek mezi USA, Izraelem a Spojenými arabskými emiráty za účelem normalizace vztahů nikde nezahrnují žádný obchod se zbraněmi. Tato jednání však snížila „způsobilé příležitosti“ pro takové prodeje v budoucnu.

Washington opakovaně prokázal, že nesplňuje přesně ty standardy, které, jak doufá, splní i ostatní země. Například zabití Kashoggiho novinářů na saúdské ambasádě v Turecku. Desítky evropských zemí zastavily obchod se zbraněmi s arabským národem, včetně Francie a Německa, zatímco USA používají uměle nafouknutou „nouzovou“ bublinu.

Přejít nahoru