Dánsko plánuje poslat několik uprchlíků zpět do Sýrie. CNN hovořilo s dvěma sourozenci, kterých se to týká

„Sotva si pamatuji nic jiného než válku v Sýrii,“ řekla 22letá Dania CNN o svém čase vyrůstajícího na okraji hlavního města Damašku. Řekla, že to, co přitáhlo její pětičlennou rodinu do Dánska, byla její pověst přijímání uprchlíků – jako první země na světě, která v roce 1951 podepsala Úmluvu o uprchlících OSN.

Po příjezdu v roce 2015 jim trvalo jen rok, než se naučili jazyk, a nyní je Dania několik měsíců před dokončením střední školy v dánském přístavu Kolding. „Byli jsme na začátku velmi šťastní a cítili jsme se v bezpečí, že jsme tady,“ řekla Dania, která doufá, že bude pracovat v biomedicíně. „Chtěli jsme [dobrou] budoucnost, proto jsme udělali vše, co jsme mohli, abychom se naučili dánsky.“ Píše portál CNN.

Sourozenci požádali CNN o zadržení příjmení kvůli obavám o členy rodiny v Sýrii.

Hussam (20) popsal Dánsko jako místo míru, zemi, kde se jeho rodina cítila jako doma, a „společnost, která vám dává svobodu žít tak, jak chcete.“ Doufal, že jakmile v příštím roce dokončí střední školu, studuje inženýrství nebo medicínu.

V roce 2019 začala dánská vláda přezkoumávat povolení k pobytu pro uprchlíky, kteří pocházeli z Damašku – tento krok vychází z jejího posouzení, že se tamní podmínky zlepšily, a proto je pro uprchlíky bezpečný návrat. V únoru bylo oznámeno, že také přezkoumávají stav několika stovek syrských uprchlíků z okolního regionu Damašku.

Kritici však tvrdí, že politika zbavování Syřanů povolení k pobytu je poslední salvou zaměřenou na dánskou neběloušskou uprchlickou a imigrační komunitu. Zatímco boje v regionu kolem Damašku značně ustoupily, aktivisté tvrdí, že dánská vláda aktivně poškozuje Syřany.

„Nesouhlasíme s rozhodnutím považovat oblast Damašku nebo jakoukoli jinou oblast [v Sýrii] za bezpečnou pro uprchlíky,“ uvedla pro CNN Charlotte Slente, generální tajemnice dánské rady pro uprchlíky.

„Máme poznatky z různých zpráv o svévolném zadržování a pokračujícím porušování občanských práv civilního obyvatelstva v Sýrii,“ dodala s odvoláním na březnovou zprávu Rady pro lidská práva, která zjistila, že politika a kroky syrské vlády „se rovnají zločinům proti lidskosti [ a] pokračují v nezmenšené míře téměř 10 let bez jakéhokoli náznaku, že je vláda hodlá ukončit. “

Dánský ministr pro přistěhovalectví a integraci Mattias Tesfaye obhajoval politiku ve svém prohlášení pro CNN a uvedl, že „Dánsko je od prvního dne otevřené a poctivé“, že povolení k pobytu pro syrské uprchlíky jsou „dočasná“ a povolení lze zrušit přestane-li potřeba ochrany. “

„Přístupem dánské vlády je poskytnout ochranu těm, kdo to potřebují, ale až se podmínky v jejich domovské zemi zlepší, měli by se bývalí uprchlíci vrátit do domovské země a obnovit tam svůj život,“ dodal Tesfaye.

Rodina Dania a Hussama byla chycena v síti. Dánská imigrační služba v únoru vykořenila jejich životy tím, že podle jejich právníka Daniela Nørrunga odmítla prodloužit povolení k pobytu jejich otce, s nímž jsou spojena jejich vlastní víza. Danii a Hussamovi bylo řečeno, aby opustili Dánsko do 5. března, ale s pomocí právníka rodina napadá rozhodnutí u odvolacího výboru pro uprchlíky.

Přejít nahoru