Gorbačov ocenil dohodu o schůzce Putina a Bidena

Bývalý prezident SSSR Michail Gorbačov kladně zhodnotil dohodu o schůzce lídrů RF a USA Vladimira Putina a Joea Bidena v Ženevě a označil rusko-americké vztahy za klíčové pro bezpečnost a stabilitu ve světě.

Putin a Biden se sejdou v Ženevě 16. června, jak oznámila to tisková služba Kremlu. Projednají otázky strategické stability, boj s pandemií, mezinárodní dění a regionální konflikty.

Dnes jsou (rusko-americké vztahy) velmi špatné, jsem ale nenapravitelný optimista. Pamatuji si, jak to bylo v polovině 80. let. Zdálo se, že je situace bezvýchodná, beznadějná. Vycházeli jsme ale z toho, že tu jsou lidé a tam jsou lidé, tady máme problémy, a tam mají problémy. Tu a tam však existuje snaha a přání vyřešit problémy a normalizovat vztahy,” prohlásil Gorbačov.

Připomenul, že právě tehdy, ve druhé polovině 80. let, se sešel s prezidentem Reaganem nejdříve v Ženevě, a poté v Reykjavíku. „Odklízeli jsme veškeré to haraburdí, které se nahromadilo. Ten hlavní impuls pocházel shora, prezident a já jsme ten podnět dali. A nebýt těchto dvou schůzek, nic by nám nevyšlo, nic by se nestalo. A dali jsme tehdy takový impuls, že dnes je už 85 % jaderných arzenálů studené války zničeno,” prohlásil bývalý sovětský předák.

Zdroj: cz.sputniknews.com

Přejít nahoru