Přes zimu uhynulo 100 tisíc včel, český med se stává nedostatkovým zbožím, rozhodne počasí, tvrdí místopředseda Českého svazu včelařů

Kvůli dešti a podprůměrným teplotám bude letos podle jeho odhadu znovu málo květového světlého medu. Peroutka věří, že toho lesního by mohlo být víc. Záležet ale bude na červnovém počasí. “Ještě je šance, že by ten med mohl být, ale těžko předpovídat. Musíme věřit, že ten červen bude lepší a že nějaký med, třeba i ten lesní, bude. Ale zdá se, že toho květového letos bude méně.”

Loňský rok patřil z pohledu včelařů k nejslabším za několik posledních desítek let. Český med se tak stává nedostatkovým zbožím. Cena za kilogram někde přesahuje až dvě stě korun.

Ve vysílání byla řeč také o úhynech včelstev. V Česku jich přes zimu uhynulo asi 14,5%, což je zhruba 100 tisíc. “Máme ty úhyny trochu vyšší, ale v porovnání se zahraničím to není tragický údaj. V cizině se udávají až třicetiprocentní ztráty. Horší je, že ztráty nejsou po republice rovnoměrně rozložené. Letos je vyšší úhyn třeba na Vysočině.”

Přejít nahoru