Putin s Bidenem pojedou do Prahy? Média zjistila možná místa setkání dvou prezidentů

Bývalí američtí představitelé nevylučují, že setkání prezidentů Ruska a Spojených států Vladimira Putina a Joe Bidena se může konat v hlavním městě České republiky v Praze; připouštějí ale i takové možnosti, jako je Island, Slovinsko nebo Ázerbájdžán, uvádějí noviny Politico.

Noviny upřesňují, že bývalí američtí představitelé a analytici tvrdí, že k možným variantám místa setkání patří Praha, Reykjavík, Lublaň a případně Baku.

V roce 1986 se V Reykjaviku uskutečnilo setkání mezi americkým prezidentem Ronaldem Reaganem a generálním tajemníkem Ústředního výboru KSSS Michailem Gorbačovem. Islandské ministerstvo zahraničí již dříve agentuře RIA Novosti sdělilo, že Island nedostal nabídky na setkání Putina a Bidena, ale je připraven podporovat iniciativy zaměřené na snižování napětí.

V roce 2001 se Slovinsko stalo místem prvního jednání mezi Putinem a tehdejším americkým prezidentem Georgem W. Bushem.

V dubnu oznámil první místopředseda vlády České republiky Jan Hamáček, který v té době rovněž působil i jako ministr zahraničí, že dal pokyn velvyslancům republiky v Moskvě a Washingtonu, aby navrhli uspořádání rusko-amerického summitu v Praze. Toto prohlášení však zaznělo několik dní před vypuknutím diplomatického skandálu mezi Českou republikou a Ruskou federací.

Zdroj: cz.sputniknews.com

Přejít nahoru