Odkryl závoj tajemství: Putin promluvil o výsledcích svého očkování proti covidu-19

Večer 23. března dostal ruský prezident první dávku dvoufázové ruské vakcíny proti koronaviru a 14. dubna řekl, že mu byla podána druhá dávka léku. Putin po očkování řekl, má podle lékařů dobrou imunitní odpověď. Zároveň však nezveřejnil název vakcíny, kterou mu lékaři podali – podle něj o tom ví jen jeho lékař.
Ruské vakcíny

Ministerstvo zdravotnictví RF v srpnu loňského roku zaregistrovalo první vakcínu proti covidu-19 na světě Sputnik V vyvinutou Ústavem epidemiologického a mikrobiologického výzkumu Nikolaje Gamaleji společně s Ruským fondem přímých investic.

Vakcína Sputnik V byla zaregistrována v 64 zemích s celkovým počtem obyvatelstva přes 3,2 miliardy lidí. Účinnost Sputniku V činí 91,6 %, což potvrzuje publikace dat v The Lancet, jednom z nejstarších a nejuznávanějších medicínských časopisů světa.

V říjnu ministerstvo zdravotnictví zaregistrovalo další vakcínu s názvem EpiVakKorona vyvinutou novosibirským centrem Vektor.

EpiVakKorona neobsahuje živý virus a formuje imunitu díky využití uměle syntetizovaných peptidů.

Další vakcínou je KoviVak od Čumakovova střediska Ruské akademie věd. KoviVak je celobuněčná vakcína. Tyto vakcíny používají buď uměle oslabené viry, které nejsou schopné způsobit onemocnění, nebo již zabité (inaktivované) viry.

6. května pak ruské ministerstvo zdravotnictví zaregistrovalo jednodávkovou vakcínu Sputnik Light. Její vývojáři tvrdí, že jedna injekce je dostačující pro silnou imunitní reakci.

zdroj: cz.sputniknews.com

Přejít nahoru