Varování Světová válka 3: Putin se pokoušel použít nebo ztratit svůj vojenský arzenál proti Západu

Přichází to, jak bezpečnostní úředník ze země tento týden tvrdil, že Moskva použila své námořnictvo a letectvo k vyhoštění britské válečné lodi HMS Dragon z toho, co loni v říjnu označil za ruské teritoriální vody poblíž rusko anektovaného Krymu. Putin anektoval Černomořský poloostrov Krym z Ukrajiny v roce 2014 poté, co na region zaútočil vojenskými silami. Tento krok přinesl sankce a odsouzení ze zemí na západě.

Podobná, ale méně nepřátelská scéna se objevila na začátku tohoto roku poté, co Rusko nahromadilo západní hranici s Ukrajinou se 100 000 vojáky.

Věci se od té doby uklidnily.

Profesor Julian Lindley-French, mezinárodně uznávaný strategický analytik a poradce v oblasti obrany, však uvedl, že se obává, že Rusko dosáhne bodu, kdy by se cítilo pod tlakem „ztrácet nebo využívat“ rozsáhlé vojenské schopnosti, které v průběhu desetiletí nashromáždilo.

Veteránský analytik nedávno spoluautorem knihy „Future War“, která zkoumá, jak by USA a Evropa mohly konsolidovat své vojenské síly tváří v tvář rostoucím hrozbám ze strany Ruska a Číny, stejně jako zacházení s novými a špičkovými technikami. konfliktu.

Ruské ozbrojené síly jsou jednou z největších vojenských operací na světě a zahrnují přibližně jeden milion aktivních pracovníků.

Takový je rozsah ruských sil, který Prof. Lindley-French pro Express.co.uk řekl: „Jedna z věcí, která se mě v současné době týká ruských ozbrojených sil a Ruska, je, že investovali obrovské množství zdroje při budování a modernizaci svých ozbrojených sil.

„Ale na modernizaci ozbrojených sil je to, že přijde okamžik, kdy budou moderní, a přijde okamžik, kdy zastarají.

„Pro autokracii, jako je Rusko, je pokušení vždy použít sílu, když je na vrcholu, a to je ta hrozba, že směřujeme k vyvrcholení ruského vojenského modernizačního programu.

„Pokušení bude v určitém okamžiku používat nebo ho ztratit, protože Západ odpoví, a až budeme reagovat, budeme vždy schopni rozvíjet moderní ozbrojené síly.“

Na hranici s Ukrajinou, navzdory Putinově oznámení, že plánuje zatažení, zůstali ruští vojáci a vojenská technika rozmístěni až do poloviny května.

K hromadění sil došlo na pozadí intenzivnějších bojů v problémových východních oblastech Ukrajiny, v Doněcku a Luhansku.

Přejít nahoru