Macron, Merkelová a dalších 15 vůdců EU hájí práva LGBT uprostřed řady nových maďarských zákonů. Orbán odkázal, že zákon nezruší. Je hotový. Tečka.

Maďarská vláda tvrdí, že zákon se primárně zaměřuje na pedofilii, ale spletitost mezi LGBT komunitou a pedofily byla odborníky na lidská práva a občanskou společností ostře odsouzena za udržování škodlivých stereotypů.

„U příležitosti oslav Mezinárodního dne lesbických gayů, bisexuálů a transsexuálů, který se blíží 28. června, a ve světle ohrožení základních práv a zejména zásady nediskriminace na základě sexuální orientace vyjadřujeme naši oddanost k našim společným základním hodnotám zakotveným v článku 2 Smlouvy o Evropské unii, “uvádí se v dopise.

„Bude to den, kdy si budeme pamatovat, že jsme rozmanité a tolerantní společnosti, které se zavázaly k nerušenému rozvoji osobnosti každého z našich občanů, včetně jejich sexuální orientace a genderové identity. Bude to také okamžik k oslavě toho, v posledních několika letech jsme prošli dlouhou cestou ve prospěch těchto zásad, které považujeme za základ Evropské unie. “

Text, který byl zveřejněn několik hodin před dvoudenním evropským summitem v Bruselu, výslovně nezmiňuje maďarskou legislativu, ačkoli načasování a kontext prohlášení činí jeho záměr zřejmým pro všechny čtenáře.

„Musíme pokračovat v boji proti diskriminaci vůči LGBTI komunitě a znovu potvrdit naši obranu jejich základních práv. Respekt a tolerance jsou jádrem evropského projektu. Jsme odhodláni v tomto úsilí pokračovat a zajistit, aby vyrostly budoucí evropské generace v atmosféře rovnosti a respektu, “uzavírají vedoucí.

Dopis byl údajně sepsán a propagován španělskými premiéry Pedrem Sánchezem a Lucemburskem Xavierem Bettelem.

Bettel je v současné době jediným otevřeně LGBT členem Evropské rady.

„Nemůžeme být soudci a stěžovat si na lidská práva ve světě, která jdou špatným směrem, pokud sedíme u našeho stolu, uděláme přesně to samé,“ řekla Bettel. „Nesnášíme intoleranci, to je dnes hlavní slovo.“

Seznam signatářů odráží výrazné rozdíly mezi západem a východem: Emmanuel Macron (Francie), Angela Merkelová (Německo), Alexander De Croo (Belgie), Mark Rutte (Nizozemsko), Micheál Martin (Irsko), Mette Frederiksen (Dánsko), Sanna Marin (Finsko), Stefan Löfven (Švédsko), Mario Draghi (Itálie), Robert Abela (Malta), Kyriakos Mitsotakis (Řecko) a Nikos Anastasiades (Kypr).

Jedinými zástupci z východní Evropy jsou Kaja Kallas z Estonska a Arturs Krišjānis Kariņš z Lotyšska.

V původním dokumentu chyběl zejména Sebastian Kurz, rakouský spolkový kancléř. V pondělí se Rakousko rozhodlo připojit ke kritickému prohlášení, které výslovně odsoudilo nový maďarský zákon proti LGBT. Toto prohlášení podepsala také Litva, která se rovněž odhlásila z nového dopisu. Kurz však přidal svůj podpis k čtvrtečnímu dopisu poté, co byl propuštěn.

Malta a Kypr, které v předchozí společné výzvě chyběly, podepsaly nový dokument, jehož tón je výrazně měkčí než pondělní nedůvěra.

Portugalsko se nepřipojilo ani k jednomu textu, protože v současné době zastává rotující šestiměsíční předsednictví v Radě EU a udržuje si pozici čestného makléře. Jižní země se však svým postojem nijak netajila.

„Je důležité, aby nás barvy duhy spojily v naší rozmanitosti,“ uvedla v pondělí portugalská státní tajemnice pro evropské záležitosti Ana Paula Zacarias.

„Žádná diskriminace není za žádných okolností přijatelná a jakákoli diskriminace lidí LGBTIQ + je v našich moderních společnostech naprosto nepřijatelná,“ řekl novinářům Guterres.

Prezidentka von der Leyen, která je dlouhodobým zastáncem práv homosexuálů, již vyjádřila svou nelibost vůči maďarské legislativě a slíbila, že podnikne právní kroky, aby zabránila jejímu vstupu v platnost.

Její exekutiva zaslala Budapešti dopis požadující vysvětlení týkající se několika aspektů zákona, které se týkají na jedné straně základních práv a na druhé straně volného pohybu zboží a služeb v audiovizuálním mediálním sektoru. Tento proces by se mohl vyvinout v plnohodnotné řízení o nesplnění povinnosti, pokud nebude reakce Budapešti považována za uspokojivou.

„Tento maďarský zákon je škoda,“ řekl ve středu von der Leyen, který stál vedle belgického Alexandra De Croo, dalšího hlasitého obhájce komunity LGBT +.

„Využiji veškeré pravomoci Komise k zajištění toho, aby byla zaručena práva všech občanů EU, ať jste kdokoli a kdekoli žijete.“

Rychle reagoval na koordinovaný krok a mezinárodní mluvčí Viktora Orbána Zoltan Kovacs zaútočil na 16 vůdců EU kvůli tomu, co nazývá „neopodstatněnou ofenzívou proti Maďarsku“.

„Maďarský zákon chrání práva dětí a zaručuje práva rodičů, nevztahuje se na dospělé,“ uvedl Kovacs ve svém prohlášení.

„Prohlášení podepsané některými členskými státy EU cituje pozměňovací návrh falešně a vynechává podstatné části textu. Nařízení předložené v zákoně chrání děti před všemi formami sexuality, nelze jej proto považovat za diskriminační.

„Maďarské zákony na ochranu dětí zakazují autotelické projevy nejen homosexuality, ale i sexuality jako celku u dětí. Regulace proto není ani homofobní, ani heterofobní.“

Orbán v rozhovoru s novináři před vstupem na summit EU uvedl, že zákon nezruší: „Je zveřejněn, je hotový.“

Přejít nahoru