Nejméně 23 migrantů se utopilo u tuniského pobřeží

Nejméně 23 afrických migrantů se v úterý 1. června utopilo při vraku lodi u Tuniska, když se pokusili přejít přes Středozemní moře z Libye do Itálie. Tuniské námořnictvo při incidentu zachránilo 70 migrantů, informovala tuniská humanitární organizace Červený půlměsíc.

Loď přepravovala více než 90 migrantů a vyrazila z Libye do Evropy, řekl agentuře Reuters oficiální zástupce Červeného půlměsíce Mongi Slim.

Tuniské námořnictvo také zachránilo 39 dalších migrantů, kteří byli na jiném člunu, který se potopil u pobřeží města Sfax 270 kilometrů jižně od Tunisu. Píše portál Infomigrants.

Námořní přechody se zvyšují
Více než 120 migrantů zahynulo v posledních týdnech při podobných událostech u tuniského pobřeží, přičemž počet přechodů se zvyšoval se zlepšováním počasí.

28. května byla podle prohlášení tuniského ministerstva obrany zadržena přes noc skupina 158 lidí z Tuniska a zemí subsaharské Afriky, včetně dětí. Tuniské námořnictvo uvedlo, že ve stejný den také zachránilo 104 migrantů z Tuniska, Maroka, Súdánu, Egypta a Ghany. Skupinu, která opustila libyjský přístav Zouara, zadrželi u pobřeží Sfaxu.

Další odlety z Tuniska
Tunisko je běžným výchozím bodem pro migranty, kteří se pokoušejí překonat středozemní moře ze severní Afriky do Evropy. Tuniské orgány pravidelně zadržují migranty, kteří vyrazili ze sousední Libye.

Počet lidí, kteří odcházejí z Tuniska a pokoušejí se z něj odcházet, také stoupá, zejména kvůli nedávné vlně politických protestů a ničivému dopadu COVID-19. Důvěra ve vládu je nízká, vysoká nezaměstnanost a zdravotní systém je ohromen. V roce 2020 se o pokus o překročení středního Středomoří pokusilo více Tunisanů než kdykoli od roku 2011.

Přejít nahoru