Andrej Babiš napsal Lubomíru Volnému dopis a odpověděl mu na interpelační otázky položené na základě podnětu z článku Aeronetu, kde jsme se ptali na certifikáty a registrace špejlí pro české školáky! Český premiér v interpelační odpovědi šokoval, když úplně natvrdo potvrdil, že česká vláda nikdy nechtěla vidět od čínského výrobce žádné certifikáty nebo atesty! Školáci si tak mohou do nosů strkat i větve ze stromů, žádný rozdíl v tom nebude! A nikdo z vlády ani nekontroloval čínský obchodní registr, jestli firma na špejle vůbec existuje! Státní zakázky uzavírané bez ověření subjektu? Tohle nevymyslíš, až si to přečteš!

Dostali jsme do redakce neuvěřitelný email. Náš čtenář, který podle svých slov spolupracuje s poslancem Lubomírem Volným z Volného Bloku, nám zaslal do redakce dopis od Andreje Babiše. Jedná se o jeho odpověď na interpelační otázky Lubomíra Volného, které podle slov našeho čtenáře byly čerpány z našeho investigativního článku zde. Český premiér v dopise odpověděl způsobem, že v redakci to do této chvíle rozdýcháváme, protože nevíme, jestli jde o vtip, humor, legraci, nebo o tvrdou a třeskutou českou politickou realitu.

To, co se v dokumentu nachází, pro to nenacházím slov. My jsme se v našem nedávném článku [1] zajímali o to, proč testovací sady a špejle pro české školáky nemají atesty, certifikáty, a jestli vůbec někdo kontroloval, co je ta čínská firma vůbec zač, jestli je napadlo pátrat třeba v čínském národním obchodním registru. Premiér Andrej Babiš odpověděl, že nic z toho se neprovádělo a nekontrolovalo, protože to nevyžaduje žádný předpis.

V našem článku v dubnu jsme se pozastavovali nad tím, jak mohou být špejle z Číny používány českými školáky, když pod mikroskopy je jasně patrné, že se na tyčinkách objevují kontaminanty, černá vlákna, z nichž některá se kroutí a pohybují v blízkosti tepla, když na ně člověk dýchne apod. Ve sterilních obalech přece nemůžou být na špejlích žádné kontaminanty, to je vyloučené, to se prostě nesmí stát. Jenže, kontaminanty na špejlích prokazatelně jsou, lidé po špejlování nám hlásí už mnoho měsíců do redakce strašné věci.

Andrej Babiš potvrdil, že antigenní testy pro školáky nikdo a nikdy nekontroloval, ani nikdo nezjišťoval nic o čínském výrobci

Mají špatné spaní, že slyší hlasy, projevují se u nich halucinace a stavy podobné schizofrenii, mají pocit, že jim pod kůží lezou brouci, mravenci a velká část lidí po špejlování hlásí opuchlé nosohltany, škrábání v krku, bolesti hlavy, migrény, zvýšené teploty, průjmy, zvracení, závratě a neustupující ekzémy a vyrážky na různých částech těla. A to nemluvíme o projevech po vakcinaci, to jsou popisy lidí, kteří se jenom pravidelně testují špejlemi. Proto jsme v dubnu sepsali článek a obrátili jsme se na několik poslanců a jejich asistentů, aby náš podnět interpelovali. Jak se ukázalo, odezvu jsme našli jen u pana Volného, kterému jménem českých občanů a vlastenců moc děkujeme. Odpověď premiéra Babiše však stojí za to. Nejprve si přečteme, co nám napsal náš čtenář.

Dobrý den

Nevím, jestli je to v současné době vzhledem k mnohým dalším okolnostem ještě aktuální, nicméně: Na základě vašeho následujícího článku: https://aeronet.cz/news/ministerstvo-zdravotnictvi-testovani-obyvatelstva-cr-nevyzaduje-zadne-povoleni-od-statniho-ustavu-pro-kontrolu-leciv-a-nevyzaduji-se-ani-zkousky-a-atestace-jednotlivych-antigennich-testu-a-spejli/ jsem s panem poslancem Volným z Volného bloku připravil interpelaci pana Volného na premiéra Babiše ohledně těch věcí, o kterých se v článku píše. Přeposlanou odpověď premiéra Babiše panu Volnému zasílám v příloze.

S pozdravem Jakub z Ostravy

Premiér Andrej Babiš opravdu Lubomíru Volnému odpověděl, ovšem jestli jste si mysleli, že v ČR existuje něco jako politická zodpovědnost za zdraví nezletilých školáků, tak tento dokument vás přesvědčí, že nic takového už ani náhodou neexistuje, protože v roce 2021 je možné strkat českým dětem do nosů třeba i větve ze stromů, ale když budou zabalené v obalu a v krabičce, nikdo nehne ani brvou a klidně se tím bude testovat. Nikdo totiž nebude kontrolovat sterilitu. Nikdo nebude kontrolovat atesty, ani certifikáty. Nikdo ani nezkontroluje čínského výrobce, jestli vůbec existuje. Nic z toho totiž v roce 2021 se v ČR už nekontroluje. Přečtěte si to sami.

Vážený pane poslanče,

k Vašemu dotazu, zda obdrželo Ministerstvo zdravotnictví ČR od firem vyrábějících testy, jimiž se testují naše děti ve školách, příslušné licence o způsobilosti firem k výrobě zdravotnického a diagnostického materiálu, resp. zdravotnických prostředků, tzn.: osvědčení o zkoušce testovaných tyčinek, informaci o možných nežádoucích účincích testovacích tyčinek a platnou pojistku firmy, která testovací tyčinky vyráběla, včetně výše případného odškodnění, dojde-li aplikací testu k poškození zdraví testovaného uvádím následující:

Ministerstvo takové dokumenty od firem vyrábějících testy neobdrželo, ani je obdržet nemohlo. Neexistuje žádný předpis, který by jim takovou povinnost ukládal.

K Vašemu dotazu zda obdrželo Ministerstvo zdravotnictví ČR potvrzení kvality výše uvedených testů příslušnou certifikační autoritou s právem působnosti ČR a EU uvádím následující:

Neobdrželo, neboť pokud by takové zdravotnické prostředky na trhu EU existovaly, nebyla by potřeba, aby Ministerstvo zdravotnictví řešilo zajištění jejich dostupnosti na trhu formou rozhodnutí o povolení uvedení na trh prostředku, pro který nebyl proveden postup podle § 4 odstavců 1 až 4 nařízení vlády č. 56/2015 Sb., a jehož použití je v zájmu ochrany zdraví. K tomu dále uvádím, že Ministerstvo vždy posuzovalo technickou dokumentaci doloženou žadatelem o povolení uvést antigenní test na trh pro použití laickou osobou, dle které bylo ověřeno, že antigenní testy splňují základní požadavky kladené na diagnostické zdravotnické prostředky in vitro.

K Vaší žádostí o zaslání elektronické kopie výpisu z čínského státního registru firem a společností (analogie našeho obchodního rejstříku), obsahujícího informace o čínských firmách vyrábějících testy, jimiž se testují čeští školáci uvádím následující:

Neexistuje žádný předpis, který by kterémukoliv orgánu státní správy ukládal povinnost takovými dokumenty disponovat.

K Vaší žádosti o zaslání elektronických kopií příslušných dokumentů Státního ústavu pro kontrolu léčiv dokládajících, že kvalita a funkčnost dodaných testů byla odborně prověřena a potvrzena. uvádím následující:

Neexistuje žádný předpis, který by Státnímu ústavu pro kontrolu léčiv ukládal povinnost odborně prověřovat a potvrzovat kvalitu a funkční způsobilost diagnostických zdravotnických prostředků in vitro.

S pozdravem

Andrej Babiš

Více info na aeronet.cz

Přejít nahoru