Historka o otravě Navalného se rozpadá

Z dokumentu je zřejmé, že sekretariát organizace vyslal skupinu, která poskytla technickou pomoc „v souvislosti s podezřením na otravu ruského občana“ na žádost Německa 20. srpna 2020 – v den incidentu s Navalným. „20. srpna 2020 ruský občan Navalný teprve přelétal z Tomsku do Omska a skupina OPCW již byla vyslána, aby poskytla technickou pomoc v souvislosti s podezřením na otravu chemickými zbraněmi,“ sdělila Zacharová.

Zacharová upozornila na skutečnost, že příprava žádosti Německa na OPCW musela zabrat značnou dobu, k tomu nemohlo dojít okamžitě. „A koneckonců, Německo by mělo mít alespoň něco v ruce, aby mohlo vyvodit byť prvotní závěry pro kontaktování OPCW,“ uvedla Zacharová.

“Vzhledem k tomu, že skupina byla vyslána 20. srpna, taková žádost musela dorazit dříve než v tento den. To znamená před tím, než Navalný vůbec opustil hotel ve směru na letiště. Ještě se nestačil 20. srpna probudit a Berlín už měl zaslanou žádost na OPCW, aby v tentýž den byla vyslaná skupina vyšetřující otravu ruského občana chemickými zbraněmi. …Když víme o byrokracii Němců a byrokracii OPCW, můžeme si to představit jen v jednom případě: všechno bylo zinscenováno předem, “uvedla Zacharová.

Zacharová také sdělila, že během jednání o posouzení zprávy OPCW ruská strana požadovala, aby generální tajemník Technického sekretariátu OPCW vysvětlil tento rozpor, ten však neuměl odpovědět, „seděl a mlčel“. Místo něho vyjádřila svůj předpoklad stálá představitelka Německa při této organizaci a uvedla, že do textu dokumentu se mohla dostat tisková chyba. Poté uvedla, že 20. srpna na schůzce v Breganconu německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident Emmanuel Macron „vyjádřili svoji připravenost poskytnout Navalnému lékařskou pomoc“.

“Zdá se, že OPCW podle jejího názoru v tuto chvíli sledovala televizi a brala návrh Merkelové, jako signál k akci: bylo nutné okamžitě vytvořit skupinu pro vyšetřování otravy chemickými zbraněmi. I nás budou o této lži nadále přesvědčovat?” – zeptala se Zacharova. Vysvětlila, že vedoucí představitelé Německa a Francie uspořádali tiskovou konferenci v 18:30. To opět poukazuje na nemožnost takové rychlé reakce OPCW na jejich slova ve stejný den. „Opona padá. A za ní i dekorace,“ uzavřela.

zdroj: kob-forum.eu

Přejít nahoru