Migranti se znovu hromadí! Brusel představil plán, jak je dostat i do Česka!

Na situaci hbitě reagovala EU prostřednictvím eurokomisařky pro vnitřní záležitosti Ylvy Johanssonové. Ta vydala prohlášení, ve kterém se obrací na další členské státy EU, aby Itálii s přívalem migrantů pomohly a projevily „solidaritu“.

„Vyzývám další členské státy, aby podpořily relokaci (migrantů),“ uvedla Johanssonová na tiskové konferenci po boku Filippa Grandiho, šéfa Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky. „Uvědomuji si, že v těchto pandemických časech je to složitější, ale myslím si, že je možné, abychom to zvládli, a nyní je čas projevit solidaritu s Itálií a pomoci v této situaci,“ řekla. Migranti na Lampedusu přijeli na přibližně 15 lodích, na jednom rybářském plavidle jich bylo například kolem 400. Po vylodění byli otestováni na covid.

Johanssonová se v pondělí telefonicky spojila s italskou ministryní vnitra Lucianou Lamorgesovou, a sdělila jí, že její úřad aktivně kontaktuje jednotlivé státy EU s žádostí, aby tyto migranty přijaly. Podle Euractivu současná situace opět ukazuje, že mezi členskými zeměmi EU chybí shoda na tom, jak k těmto migračním tokům přistupovat tak, aby jejich břemeno neleželo jen na několika málo zemích, zejména na Itálii a Řecku.

Jak Euractiv informuje, snahy o reformu současného systému jsou zpomalovány těmi unijními zeměmi, které odmítají migrační kvóty a chtějí rychlejší screening a případnou repatriaci těch migrantů, u kterých se prokáže, že nemají urgentní potřebu azylu.

zdroj: zastavmezlodeje.com

Přejít nahoru