Podle bývalého ministra zdravotnictví Romana Prymuly se covid-19 šíří mezi mladými lidmi

Podle slov epidemiologa a bývalého ministra zdravotnictví Romana Prymuly se tak děje například v nočních klubech. Je toho názoru, že v příštích dnech by se mělo ukázat, zda zavést další cílená opatření. Řekl to v rozhovoru pro Interview ČT24.

„My jsme byli zvyklí z těch předchozích týdnů, že jsme v setrvalém poklesu. Poslední týden a půl vidíme, že se to obrátilo, a že je tady nárůst. Reprodukční číslo se velmi rychle mění, z něj ještě není nutné dělat nějaké velké závěry,“ uvedl s tím, že podle něj je Česko na začátku narůstající fáze, a že během jednoho či dvou týdnů bude jasné, jak rychlý nárůst to bude.

„Myslím, že v některých případech se jedná o komunitní šíření,“ uvedl Prymula s tím, že u množství případů mutace delta není jasné, kde se lidé nakazili. „Tak, jak je šíření mapovatelné, je otázkou různých nočních klubů, aktivit s větším počtem osob, a vidíme tady dominantně věkové kategorie do 30 let,“ prohlásil.

Nárůst podle něj ale není patrný jen v Česku, také i v řadě dalších zemí v Evropě. Některé zvyšují restrikce, jiné – jako Velká Británie – je uvolňují. Prymula věří, že ministerstvo zdravotnictví nechce dopustit podobnou situaci jako před rokem. V Česku je podle něj velké procento osob, které covid-19 neprodělaly, takže lze očekávat, že u tří milionů lidí šíření může být explozivní.

„To je důvod, proč bychom ještě neměli jít britskou cestou. Já si osobně myslím, že ta britská cesta je namístě až v momentě, kdy proočkujeme skutečně výraznou část populace, doočkujeme populaci seniorskou a výrazně zvýšíme proočkovanost v populaci juniorské,“ řekl.

„Jestli budeme dalších 14 dnů narůstat tímto tempem, tak to bude vyžadovat nějaká opatření a ta opatření by měla být připravena. Už ne plošný lockdown, ale cílená opatření do věkových skupin a do míst,“ dodal Prymula s tím, že by mohlo dojít k omezení nočních klubů či velkých koncertů.

(il.foto: extraplus)

Přejít nahoru