Ploty: Řecko dokončilo plot, Polsko postaví, Turecko staví…

Vláda v Aténách chce zabránit tomu, aby se události z minulého roku už neopakovaly, když se tisíce migrantů pokusily zaútočit na řecké hranice poblíž Evrosu, uvádí zpravodajský portál Greek-Reporter .

„Krize v Afghánistánu vytváří nové parametry v geopolitice a zároveň vytváří možnost migračních toků,“ řekl při návštěvě regionu Evros ministr odpovědný za civilní ochranu Michalis Chrisochoidis. Řecko je členem EU a podporuje lidská práva, „ale nemůžeme apaticky čekat na možné důsledky“.

„Je to naše rozhodnutí bránit a zabezpečit naše hranice,“ zdůraznil ministr.

Athény nedovolí, aby migranti byli využíváni jako páky proti Řecku. „Naše hranice zůstanou bezpečné a nedotknutelné,“ dodal ministr.

 

Součástí nového hraničního systému byl kromě pět metrů vysokého plotu také elektronický sledovací systém a osm pozorovacích věží. Podle informací se náklady pohybovaly kolem 63 milionů euo.

Turecko na hranicích s Íránem chce postavit další hraniční zeď

 

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan zdůraznil, že prudký nárůst afghánských migrantů by mohl představovat „vážnou výzvu pro všechny“. „Nová vlna migrace je nevyhnutelná, pokud nebudou v Afghánistánu a Íránu přijata nezbytná opatření.“

 

Turecko plánuje rozšířit hraniční zařízení s Íránem. Do konce roku chtějí úřady postavit dalších 40 mil dlouhou hraniční zeď, která zastaví migranty na jejich cestě na západ, uvádí britský list The Guardian .

 

Opatření začalo již v roce 2017, ale nyní bylo urychleno převzetím moci Talibanem v Afghánistánu. Vedle hraniční zdi by měly být zákopy, ostnatý drát a bezpečnostní hlídky 24 hodin denně. „Chceme celému světu ukázat, že naše hranice jsou nepřekonatelné,“ řekl o víkendu tiskové agentuře Reuters guvernér provincie Van na východě hranice Mehmet Emin Bilmez. „Naší největší nadějí je, že nedojde k vlně migrantů z Afghánistánu.“

Polsko chce budovat hraniční plot
Kvůli nárůstu nelegálních hraničních přechodů z Běloruska oznámil polský ministr vnitra Mariusz Blaszczak na Twitteru stavbu hraničního plotu vysokého 2,50 m . Na podporu pohraničníků je povoláno více vojáků.
Přejít nahoru